De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

MAART 2019 – met update van 19.03.2019

In het voorjaar starten de laatste cursussen voor de zomerstop. Nog enkele plekken zijn beschikbaar in al geplande cursusgroepen. Ook zoeken mensen mede-cursisten voor bepaalde dagdelen. Alleen overdag (di, wo, do) is nog plek om andere cursussen te starten dan de genoemde opties. De andere dagdelen zijn tot de zomerstop volgeboekt. In de Nieuwsupdate vind je steeds up-to-date informatie over cursusplekken en over modetentoonstellingen en textielactiviteiten die je kunt bezoeken.

In deze nieuwsupdate:

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
♦ Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
♦ Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
♦ Toelichting cursusaanmelding en -planning

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

  • Mooie stoffen nodig? Het Stoffenspektakel is weer in Nederland! Op 20/3 staat deze mooie stoffenmarkt in DEN BOSCH, op 27/3 in GOES, op 3/4 in ZUTPHEN en op 22/4 in LEEUWARDEN. Gaat dit niet lukken? Kijk dan voor een overzicht van de beste stoffenwinkels en -markten op deze pagina op de Couture College website.
  • In het Museum aan het Vrijthof in MAASTRICHT draait de tentoonstelling Het meisje, De Jurk en De Parel. Couturier Ronald Kolk toont ruim 50 creaties uit zijn omvangrijke ouvre dat bekend staat als flamboyant en theatraal. Goudsmit Margareth Stalman toont een indrukwekkende collectie van haar juwelen. De tentoonstelling is een ode aan het ambachtelijk vakmanschap. Twee ateliers worden gerealiseerd waar je het maakproces kunt zien en voelen. Te zien tot 16 juni 2019.
  • In het Gemeentemuseum DEN HAAG is de tentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode te zien. De tentoonstelling is volledig gewijd aan vrouwelijke ontwerpers met werk van onder meer Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior), Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen. Centrale vragen zijn of vrouwen anders ontwerpen dan hun mannelijke collega’s en een andere visie op mode hebben. Te zien tot en met 24 maart 2019. Meer leesvoer …
  • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL presenteert de tentoonstelling Back Side – Fashion From Behind. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Palais Galliera, Modemuseum van Parijs, en gaat in op het versieren, ontbloten en beladen van de rug in de mode. Te zien tot en met 31 maart 2019.
  • Het TextielMuseum in TILBURG presenteert tot en met 12 mei 2019 de tentoonstelling Cultural Threads. De tentoonstelling presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken.

Op een andere pagina vind je een compleet OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN in binnen- en buitenland.

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Cursusnieuws

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
Eind april start een cursus op donderdag- en woensdagavond. Lesdata zijn op: 25/4, 2/5, 8/5, 22/5, 6/6, 12/6 en 20/6. Op maandagavond start ook een cursus. Lesdata zijn: 29/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 24/6 en 1/7. Medio mei start een cursus op dinsdagavond. Lesdata zijn: 14/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6, 18/6 en 25/6. In al deze groepen is nog plek! Hiernaast zoeken twee personen mede-cursisten voor woensdagochtend.
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Twee dames zoeken één of twee mede-cursisten voor woensdagmiddag. Hiernaast zoekt iemand mede-cursisten voor woensdagavond.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
Voor de zomerstop kan een cursus op zaterdagochtend van start (alleen bij voldoende aanmeldingen).
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Cursusnieuws gevorderd

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Wellicht gaat deze cursus later in 2019 weer van start.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
De eerder vermelde cursus op vrijdagmiddag is inmiddels volgeboekt. Wellicht gaat deze cursus later in 2019 weer van start.
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Wellicht gaat deze cursus later in 2019 weer van start.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Wellicht gaat deze cursus later dit jaar weer van start.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Wellicht gaat deze cursus later in 2019 van start.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten’).

Toelichting cursusaanmelding en -planning

Aanmeldprocedure
De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen, meld je dan tijdig aan. De aanmeldingen bepalen welke cursussen wanneer starten. Ook op andere momenten in het jaar kunnen cursussen starten, als zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn.

Om je aan te melden voor een cursus, vul je het digitale aanmeldformulier op de website in. Zodra er voldoende belangstelling is voor de cursus op een dagdeel dat je kunt, krijg je bericht. In overleg met alle deelnemers worden daarna de lesdata vastgelegd. Hierna ontvang je een factuur voor de cursus. Je cursusplek is definitief gereserveerd, zodra je deze hebt betaald. Meer gedetailleerde informatie over de aanmeldingprocedure vind je bij het aanmeldformulier.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen? Houd dan deze pagina in de gaten. Couture College vernieuwt deze elke maand. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief en de Facebook-pagina leuk vinden. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt).