Zomerstop

De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

AUGUSTUS 2022 – met update van 08.08.22

In deze nieuwsupdate vind je (de link naar) een overzicht van modetentoonstellingen in binnen- en buitenland. Je kunt deze zomer weer voldoende inspiratie opdoen! Begin september starten de eerste cursussen van het nieuwe seizoen, waaronder de enthousiast ontvangen Vervolgcursus Naaien. In deze Nieuwsupdate vind je steeds een up-to-date overzicht van de cursusmogelijkheden. Meld jezelf snel aan als je mee wilt doen. Couture College wenst je een heerlijke zomer!

In deze nieuwsupdate:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
Informatie over deelname aan cursussen
Mogelijkheden voor beginnende cursisten
Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

In De Volmolen in Amersfoort is Grensverleggers te zien. Voor deze expositie van het Wilde Oog hebben zes kostuumvormgevers een kostuum gemaakt met een Spakenburgse techniek uit visserij of klederdracht als inspiratie. Gedragen door theatermakers resulteerde dit in verrassende foto’s. Te zien tot 09.10.22.

Het Textielmuseum presenteert Kleurstof. In deze tentoonstelling ontdek je alles over het verven van textiel: van de oorsprong van kleurstoffen tot de verhalen die erachter schuilgaan en de impact die kleurstof heeft op mens en milieu. Te zien t/m 13.11.22. Meer leesvoer …

In Modemuseum Hasselt draait de tentoonstelling DressUndress die focust op de fascinatie voor naakt en bedekking in mode. De spanning tussen beiden wordt beïnvloed door tijdgebonden normen en waarden en actuele vraagstukken over het lichaam. Te zien t/m 20.11.22.

Groot nieuws voor Dior-fans (zoals Couture College): In Huis Dior in Parijs is La Galerie Dior geopend: een permanent museum gewijd aan het merk, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …

Het Victoria and Albert Museum in Londen presenteert Africa Fashion. De tentoonstelling zet ontwerpers uit het heden en verleden in de schijnwerpers en laat ook het diverse erfgoed en de culturen van het continent zien. Met foto’s, textiel, muziek en andere visuele kunst. Te zien t/m 16.04.23. Meer leesvoer …

Wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Kijk dan eens op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar of workshops over spinnen, vilten en weven in het Fries Landbouwmuseum.

Op een andere pagina vind je het uitgebreide OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN en TEXTIELACTIVITEITEN. Je kunt deze zomer weer voldoende inspiratie opdoen in binnen- en buitenland!

Informatie over deelname aan cursussen

Voor alle genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dat dagdeel nog beschikbaar is). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen, zeker als je meerdere dagdelen beschikbaar bent. De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. In juli en augustus geeft Couture College geen les. Beschikbare plaatsen voor cursussen die snel starten, staan vermeld in de Nieuwsupdate, evenals kansrijke dagdelen voor cursussen. Cursussen die zonder voorbehoud zijn volgeboekt, worden niet vermeld.

Wil je meedoen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier lees je ook hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

Mogelijkheden voor beginnende cursisten

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
In de groepen op vrijdagochtend (lesdata: 2/9, 9/9, 23/9, 30/9, 7/10, 28/10 en 4/11) en maandagavond (lesdata nog niet vastgesteld) is nog plek! De groep op woensdagavond (lesdata: 14/9, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10, 26/10 en 2/11) is onder voorbehoud van afmeldingen volgeboekt! Ook zoeken mensen medecursisten voor woensdag- en donderdagmiddag. Meld je snel aan als je mee wilt doen!
Meer over de Basiscursus Naaien …

Vervolgcursus Naaien

Deze naaicursus is een uitdagend vervolg op de Basiscursus Naaien. Je leert nu ook kledingstukken naaien en werken met jersey of tricot stof. Je werkt, in de les en thuis, aan concrete projecten. Je maakt een shawl met gevoerde capuchon, een gevoerde etui met vakken en zichtbare metalen rits, een korte broek met steekzakken en elastiek in de taille en een t-shirt met raglan mouwen van jersey of tricot stof.
Deze cursus start op dinsdagavond (lesdata: 6/9, 13/9, 27/9, 4/10, 11/10, 25/10, 1/11 en 15/11). In deze groep is nog één plek beschikbaar. Meld je snel aan als je mee wilt doen! Ook start deze cursus op dinsdagochtend (lesdata: 6/9, 13/9, 27/9, 4/10, 11/10, 25/10, 1/11 en 15/11). De di-och groep is onder voorbehoud van afmeldingen volgeboekt. Hiernaast zoekt iemand medecursisten voor dagdelen in de ochtend of maandagavond (ma-av voorlopig volgeboekt met cursussen).
Meer over de Vervolgcursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je diverse rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Deze cursus start op maandagavond (onder voorbehoud nog één plek beschikbaar – lesdata nog niet vastgesteld). Hiernaast zoeken mensen medecursisten voor dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Meld je snel aan als je mee wilt doen.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze inhoudelijke cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen hebt gehad tijdens het naaien of andere activiteiten.
Deze cursus start op zaterdagochtend (lesdata: 1/10, 29/10 en 19/11). Deze groep is onder voorbehoud van afmeldingen volgeboekt. Hiernaast zoekt iemand medecursisten voor de avonduren (di, wo, do).
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Twee mensen zoeken medecursisten voor woensdagavond, donderdagavond of vrijdag overdag. Deze cursus start wat later in het seizoen, vanwege de planning van andere cursussen.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Deze cursus start op woensdag- en/of donderdagavond. Meld je snel aan als je mee wilt doen!
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Iemand zoekt medecursisten voor maandag- of dinsdagavond per januari 2023.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Een update over deze cursus volgt binnenkort.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Een update over deze cursus volgt binnenkort.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten‘).


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.