De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

MAART 2020 – met update van 10.03.2020

In de maanden voor de zomerstop starten nog enkele cursussen met beschikbare plekken. Wil je meedoen? Meld je dan snel aan! Ook zoeken personen medecursisten voor bepaalde dagdelen. In deze Nieuwsupdate vind je steeds een overzicht van de mogelijkheden. Zoals altijd vind je hier ook een overzicht van modetentoonstellingen die je de komende maanden kunt bezoeken. Je kunt voldoende inspiratie opdoen.

In deze nieuwsupdate:

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
♦ Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
♦ Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
♦ Toelichting cursusaanmelding en -planning

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

  • Het STOFFENSPEKTAKEL is weer in het land. Op 18 maart staat deze grote stoffenmarkt in GOES, op 1 april in ZUTPHEN en op 13 april in LEEUWARDEN. De andere data en plaatsen vind je op de website.
  • Tot en met 10 mei 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
  • In het Centraal Museum Utrecht draait een presentatie over de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. De meest herkenbare signatuur van Van Bergen is de plissé en het integreren van sieraadobjecten in zijn ontwerpen. De kleine en sprankelende presentatie toont een prachtig overzicht van Van Bergens oeuvre, van vroege ontwerpen tot zijn laatste designs. Tevens verweeft Van Bergen in deze presentatie enkele kunstwerken uit de bestaande museumcollectie, visueel verwijzend naar technieken en materialen die hem inspireren. Te zien tot 10 mei 2020. Meer leesvoer …

Op een andere pagina vind je een compleet OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN in binnen- en buitenland. Er is genoeg te zien deze winter, ook net over de grens!

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Cursusnieuws

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
Alle geplande cursussen zijn al volgeboekt. Wel zoekt iemand medecursisten voor vrijdagochtend, startend in mei. In de avonduren is deelname aan deze cursus alleen nog mogelijk indien je op meerdere avonden beschikbaar bent (de cursus wordt dan op verschillende avonden gepland, uiteraard volg je wekelijks niet meer dan 1 les).
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
De eerder vermelde cursus op donderdagavond is volgeboekt. Alleen bij voldoende aanmeldingen start nog een cursus voor de zomerstop. In de avonduren is deelname aan deze cursus alleen nog mogelijk indien je op meerdere avonden beschikbaar bent (de cursus wordt dan op verschillende avonden gepland, uiteraard volg je wekelijks niet meer dan 1 les).
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
In mei start deze cursus op zaterdagochtend. In deze groep is nog één plek. De lesdata zijn: 9/5, 6/6 en 13/6. Meld je snel aan als je mee wilt doen.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Cursusnieuws gevorderd

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Diverse aanmeldingen zijn al binnen, verspreid over dagdelen in de avond en dagdelen overdag. Bij voldoende aanmeldingen voor een specifiek (en beschikbaar) dagdeel kan een cursus van start. In de avonduren is deelname aan deze cursus alleen nog mogelijk indien je op meerdere avonden beschikbaar bent (de cursus wordt dan op verschillende avonden gepland, uiteraard volg je wekelijks niet meer dan 1 les).
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Een persoon zoekt medecursisten voor de avonduren. Ook voor deze cursus geldt dat deelname in de avonduren alleen nog mogelijk is, indien je op meerdere avonden beschikbaar bent (de cursus wordt dan op verschillende avonden gepland, uiteraard volg je wekelijks niet meer dan 1 les).
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Deze cursus gaat na de zomerstop weer van start.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Deze cursus gaat na de zomerstop weer van start.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Een persoon zoekt medecursisten voor vrijdagmiddag.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten’).

Toelichting cursusaanmelding en -planning

Aanmeldprocedure
De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan, respectievelijk voor 1 december en voor 7 juli . De aanmeldingen die dan binnen zijn, bepalen op welke dagdelen cursussen starten. Ook op andere momenten in het jaar starten cursussen, mits zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn.

Om je aan te melden voor een cursus, vul je het digitale aanmeldformulier op de website in. Zodra er voldoende belangstelling is voor de cursus op een dagdeel dat je kunt, krijg je bericht. In overleg met alle deelnemers worden daarna de lesdata vastgelegd. Hierna ontvang je een factuur voor de cursus. Je cursusplek is definitief gereserveerd, zodra je deze hebt betaald. Meer gedetailleerde informatie over de aanmeldingprocedure vind je bij het aanmeldformulier.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen? Houd dan deze pagina in de gaten. Couture College vernieuwt deze elke maand. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief en de Facebook-pagina leuk vinden. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt).