De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

JANUARI 2021met update van 07.01.21

Tijdens de lockdown verzorgt Couture College geen lessen. De cursussen die kort daarna starten, zijn voor een groot deel al vol geboekt. Beschikbare plaatsen in geplande cursussen staan hieronder vermeld. Meld je snel aan als je wilt meedoen. In het voorjaar starten weer nieuwe cursussen. Ook daarvoor kun je jezelf al aanmelden.
Het overzicht van modetentoonstellingen en textielactiviteiten is inmiddels uitgebreid met online inspiratie. Ook thuis kun je voldoende moois bekijken! Couture College wenst je een gezond, gelukkig en creatief 2021!

In deze nieuwsupdate:

Online mode-inspiratie
Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
Toelichting start cursussen en aanmelding
TE KOOP: Kledinghangers

Online mode-inspiratie

  • Modehuis Dior heeft een uur durende documentaire online gezet over de totstandkoming van de Designer of Dreams-tentoonstelling die in 2017 in Parijs is vertoond. De documentaire is in het Frans, dus zet de ondertiteling aan op Youtube.
  • Het Costume Institute van The Metropolitan Museum of Art (MET) in New York heeft een vituele rondleiding van haar nieuwste modetentoonstelling About Time: Fashion and Duration online gezet.
  • Het Stedelijk Museum Schiedam heeft haar recente expositie Modest Fashion over ‘bedekte mode’ online gezet via een virtuele tour.
  • Ook het Rijksmuseum heeft een online tentoonstelling. Accessorize! belicht zo’n 250 topstukken uit prachtige collectie van modeaccessoires van het museum.

Wil je weten welke fysieke mode-activiteiten je na de lockdown kunt ondernemen? Op een andere pagina vind je het uitgebreide OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN, TEXTIELACTIVITEITEN en ONLINE INSPIRATIE.

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Voor alle hier genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dagdelen nog beschikbaar zijn). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen op een dagdeel waarop je beschikbaar bent. Ook zijn cursussen snel volgeboekt door de beperkte groepsgrootte. Informatie over nog beschikbare plekken en kansrijke dagdelen, vind je steeds hier op de website.

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
In maart starten groepen op maandagavond en donderdagavond. In beide groepen is nog plek beschikbaar. Ook zoekt iemand medecursisten voor dinsdagochtend of donderdagochtend. In mei gaat wellicht een cursus op de woensdagavond van start.
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Deze cursus start in maart op woensdagavond. Je kunt nog meedoen (één plek beschikbaar)! De lesdata zijn binnenkort bekend. Hiernaast zoekt iemand medecursisten voor dinsdag overdag of donderdagochtend.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
De eerder vermelde cursus op zaterdagochtend is inmiddels volgeboekt (onder voorbehoud van afmeldingen). Wellicht gaat deze cursus later dit jaar weer van start.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Voor alle hier genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dagdelen nog beschikbaar zijn). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen op een dagdeel waarop je beschikbaar bent. Informatie over nog beschikbare plekken en kansrijke dagdelen, vind je steeds hier op de website.

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Mensen zoeken medecursisten voor diverse dagdelen.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Iemand zoekt medecursisten voor diverse dagdelen.
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Deze cursus start op woensdagochtend en is onder voorbehoud van afmeldingen vol geboekt.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Iemand zoekt medecursisten voor diverse dagdelen.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Iemand zoekt medecursisten voor diverse dagdelen.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten‘).

Toelichting start cursussen en aanmelding

De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan. Cursussen starten ook op andere momenten in het jaar, op dagdelen die nog beschikbaar zijn. In alle gevallen geldt: pas zodra er voldoende aanmeldingen zijn voor een dagdeel, stelt Couture College de lesdata vast. In juli en augustus is de zomerstop. Couture College geeft dan geen lessen. De laatste beschikbare plaatsen voor cursussen die snel van start gaan, staan steeds vermeld in de Nieuwsupdate. Ook kansrijke dagdelen voor cursussen staan hier vermeld.

Cursussen worden in deze bijzondere tijd in principe op wekelijkse basis gegeven om de cursusperiode zo kort mogelijk te houden. Meld jezelf dus alleen aan voor een dagdeel als je wekelijks kunt (of geef aan in welke periode dat het geval is).

Wil je meedoen aan een cursus? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

TE KOOP: Kledinghangers

Te koop: drie soorten kledinghangers (zie bovenstaande foto’s). De plastic hangers zijn er ook in grotere aantallen (dan gelden lagere prijzen dan hier genoemd).

  • Plastic kledinghangers van 43 cm breed voor shirts, blouses, japonnen en rokken (zie 1e foto). Goede breedte voor zowel dameblouses als herenshirts. Door de inkepingen ook geschikt voor roklussen. Per 10 stuks: € 1,75.
  • Plastic rok- of broekspanners (zie 2e foto). Minimale breedte: 32 cm ; maximale breedte: 54 cm. Deze hangers hebben geen klemmen die afdrukken geven op je kledingstuk. De spankracht is minder sterk dan de in de handel zijnde metalen spanners die daardoor je kledingstuk wat uitrekken. De spankracht is wel groot genoeg om je kledingstuk goed op zijn plek te houden. Ideale spanners dus! De kleine inkepingen aan de uiteinden zorgen ervoor dat het kledingstuk niet van de hanger afglijdt. Per 10 stuks: € 4,75.
  • Rok- of pantalonklemmen van hout met vilt (zie 3e foto). Ideaal voor het ophangen van broeken en rokken zonder markering op de stof door het vilt aan de binnenzijde. 35 cm breed. Per 5 stuks: € 7,-

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.