De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

JANUARI 2020 – met update van 29.01.2020

De komende maanden starten weer nieuwe cursussen. Wil je meedoen? Meld je dan snel aan! Een aantal cursussen (en dagdelen) zijn al volgeboekt. In deze Nieuwsupdate vind je steeds een overzicht van de cursusplekken die nog beschikbaar zijn. Kun je nu niet meedoen? In het voorjaar starten nog enkele nieuwe groepen. Je kunt je daarvoor nu al aanmelden.
Zoals altijd vind je hier ook een overzicht van modetentoonstellingen die je de komende maanden kunt bezoeken. Je kunt voldoende inspiratie opdoen.

In deze nieuwsupdate:

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
♦ Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
♦ Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
♦ Toelichting cursusaanmelding en -planning

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

  • Het STOFFENSPEKTAKEL is weer in het land. Op 19 februari staat deze grote stoffenmarkt in GRONINGEN en op 26 februari in BARNEVELD. De andere data en plaatsen vind je op de website.
  • In Kunsthal Kade in ROTTERDAM draait de tentoonstelling THIERRY MUGLER: Couturissime. Deze grote overzichtstentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief. De nadruk ligt op Mugler’s prêt-à-porter en haute couture collecties: ruim 150 outfits uit de periode tussen 1977 – 2014, aangevuld met accessoires, video’s, archiefdocumenten, schetsen en werk van bekende modefotografen. Te zien tot en met 8 maart 2020. Leesvoer over Thierry Mugler …
  • Tot en met 10 mei 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
  • In het Stedelijk Museum Schiedam draait de tentoonstelling Modest Fashion. De creaties van de Modest Fashion-voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. De tentoonstelling combineert fun en fashion, sluit aan bij de tijdgeest en is tegelijkertijd een lust voor het oog. Ontwerper Said Mahrouf, die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakte speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Te zien tot en met 9 februari 2020. Leesvoer over de tentoonstelling …
  • Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie in de tentoonstelling Slow Fashion. Met een selectie van 50 topstukken presenteert het museum de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode, van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling laat zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven. Te zien tot en met 12 april 2020.

Op een andere pagina vind je een compleet OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN in binnen- en buitenland. Er is genoeg te zien deze winter, ook net over de grens!

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Cursusnieuws

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
Twee personen zoekt medecursisten voor vrijdagochtend, twee andere personen voor dinsdagavond. Laat het snel weten als je mee wilt doen, dan kan een cursus van start!
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
In april start deze cursus op donderdagavond. In deze groep is nog een plek. De lesdata zijn: 2/4, 9,4, 16/4, 23/4, 7/5 en 28/5.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
Deze cursus start in februari op dinsdagochtend. In deze groep is nog een plek beschikbaar. De lesdata van deze groep zijn: 4/2, 3/3, 10/3 en 24/3. Ook start wellicht een cursus op zaterdagochtend.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Cursusnieuws gevorderd

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Diverse aanmeldingen zijn al binnen, verspreid over dagdelen in de avond en dagdelen overdag. Bij voldoende aanmeldingen voor een specifiek dagdeel kan een cursus van start.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
De cursus op maandagavond is inmiddels volgeboekt. Hiernaast zoekt iemand medecursisten voor dinsdagavond.
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Vanaf januari start een cursus op maandagavond. In deze groep is nog een plek beschikbaar. De lesdata zijn: 27/1, 17/2, 16/3, 30/3, 6/4, 11/5, 18/5, 25/5, 8/6 en 22/6.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Deze cursus start op woensdagmiddag en woensdagavond. In beide groepen is nog een plek. Op wo-mi zijn de lesdata: 19/2, 4/3, 18/3, 8/4, 15/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6 en 17/6. Op wo-av zijn de lesdata: 29/1, 12/2, 4/3, 25/3, 1/4, 8/4, 6/5, 13/5, 20/5 en 3/6.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Een persoon zoekt medecursisten voor vrijdag overdag.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten’).

Toelichting cursusaanmelding en -planning

Aanmeldprocedure
De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan, respectievelijk voor 1 december en voor 7 juli . De aanmeldingen die dan binnen zijn, bepalen op welke dagdelen cursussen starten. Ook op andere momenten in het jaar starten cursussen, mits zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn.

Om je aan te melden voor een cursus, vul je het digitale aanmeldformulier op de website in. Zodra er voldoende belangstelling is voor de cursus op een dagdeel dat je kunt, krijg je bericht. In overleg met alle deelnemers worden daarna de lesdata vastgelegd. Hierna ontvang je een factuur voor de cursus. Je cursusplek is definitief gereserveerd, zodra je deze hebt betaald. Meer gedetailleerde informatie over de aanmeldingprocedure vind je bij het aanmeldformulier.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen? Houd dan deze pagina in de gaten. Couture College vernieuwt deze elke maand. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief en de Facebook-pagina leuk vinden. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt).