De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

NOVEMBER 2023met update van 27.11.23

De planning voor het cursusseizoen 2024 is begonnen. In de Nieuwsupdate vind je steeds een up-to-date overzicht van nog beschikbare cursusplekken en dagdelen waarvoor mensen medecursisten zoeken. Ook vind je hier een overzicht van modetentoonstellingen en textielactiviteiten.

In deze nieuwsupdate:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
Informatie over deelname aan cursussen
Mogelijkheden voor beginnende cursisten
Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode. Naast een eerbetoon aan Vivienne Westwood komen talloze andere Britse ontwerpers aan bod, zoals AlexanderMcQueen, Stella McCartney, Mary Quant, Paul Smith en John Galliano. Te zien t/m 07.01.24.

In Museum Catharijneconvent in Utrecht is Fashion for God te zien. Na de Reformatie kunnen katholieken alleen nog in schuilkerken samenkomen. Gedragen baljurken worden aan de kerk geschonken en vermaakt tot rijkversierde gewaden voor kerkelijke voorgangers. De koopkappen worden tentoongesteld met voorbeelden van japonnen van vrijwel dezelfde stof. Te zien t/m 21.01.24.

Het Wereldmuseum in Amsterdam presenteert de tentoonstelling Diva’s over de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek. Centraal staan sterren als Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz wier muziek en films mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Inclusief een aantal gedragen creaties. Te zien t/m 03.03.24. Meer leesvoer …

In het Schoenenkwartier in Waalwijk kun je De magie van Cuir Bouilli ontdekken. Cuir bouilli betreft een techniek waarbij leer verandert in een rigide en waterdicht materiaal. Oorspronkelijk werd dit materiaal gebruikt voor beschermingsfuncties, in de huidige tijd voor design en mode. De tentoonstelling biedt middeleeuwse wapenuitrustingen, Dutch Design en natgevormde leren haute couture creaties. Te zien t/m 31.03.24.

Vanaf 29.11.23: In Musée des Arts Décoratifs in Parijs heeft nationale trots Van Herpen een eigen tentoonstelling. Iris van Herpen: Sculpting the Senses toont een overzicht van vijftien jaar innovatief ontwerp in 112 creaties èn geeft een kijkje in inspiratie, materialen en techniek achter de couturecollecties. Te zien t/m 28.04.24. Meer leesvoer …

Op een andere pagina vind je het uitgebreide OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN en TEXTIELACTIVITEITEN. Het overzicht omvat Nederlandse tentoonstellingen en activiteiten en tentoonstellingen in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Scandinavië / Norden en New York. Je kunt de komende maanden weer voldoende inspiratie opdoen, ook tijdens je vakantie in het buitenland!

Informatie over deelname aan cursussen

Voor alle genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dat dagdeel nog beschikbaar is). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen, zeker als je meerdere dagdelen beschikbaar bent. De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. In juli en augustus geeft Couture College geen les. Beschikbare plaatsen voor cursussen die snel starten, staan vermeld in de Nieuwsupdate, evenals kansrijke dagdelen voor cursussen. Cursussen die zonder voorbehoud zijn volgeboekt, worden niet vermeld.

Wil je meedoen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier lees je ook hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

Mogelijkheden voor beginnende cursisten

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
In de volgende Basiscursussen is nog één plek beschikbaar:
LAATSTE CURSUSPLEK MET START IN 2023: Donderdagochtend op lesdata 30/11, 7/12, 21/12, 11/1, 18/1, 1/2 en 8/2.
Woensdagavond op lesdata: 17/1, 14/2, 2/82, 6/3, 13/3, 27/3 en 3/4 (deze groep is onder voorbehoud van afmeldingen volgeboekt).
Vrijdagmiddag op 7 van de volgende 9 data: 12/1, 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2, 23/2, 1/3 en 8/3.
Dinsdagavond per april op wellicht de volgende data: 2/4, 9/4, 16/4, 23/4, 30/4, 7/5 en 14/5.
Meld jezelf snel aan als je mee wilt doen! Hiernaast zoekt iemand medecursisten voor de middaguren en zoekt iemand medecursisten voor maandagavond of vrijdagochtend.

Meer over de Basiscursus Naaien …

Vervolgcursus Naaien

Deze naaicursus is een uitdagend vervolg op de Basiscursus Naaien. Je leert nu ook kledingstukken naaien en werken met jersey of tricot stof. Je werkt, in de les en thuis, aan concrete projecten. Je maakt een shawl met gevoerde capuchon, een gevoerde etui met vakken en zichtbare metalen rits, een korte broek met steekzakken en elastiek in de taille en een t-shirt met raglan mouwen van jersey of tricot stof.
Mensen zoeken medecursisten voor maandagavond, dinsdag overdag en woensdagavond.
Meer over de Vervolgcursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je diverse rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Diverse mensen zoeken medecursisten voor dinsdagmiddag en vrijdag overdag.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze inhoudelijke cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen hebt gehad tijdens het naaien of andere activiteiten.
Mensen zoeken medecursisten voor zaterdagochtend en diverse dagdelen overdag.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Iemand zoekt medecursisten voor vrijdag overdag.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Iemand zoekt medecursisten voor diverse dagdelen overdag en ‘s avonds.
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Twee mensen zoeken medecursisten voor woensdagavond of donderdagavond.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Op dit moment geen aanmeldingen. Laat het weten als je mee wilt doen.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
De eerder vermelde cursus die start in december is vol geboekt.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten‘).


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.