De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

JANUARI 2019 – met update van 18.01.2019

In de eerste maanden van 2019 gaan weer nieuwe cursussen van start. Voor enkele cursussen zijn nog plekken beschikbaar. Ook zoeken mensen mede-cursisten voor bepaalde dagdelen. In de Nieuwsupdate vind je hierover steeds up-to-date informatie. Ook lees je hier over de nieuwe cursus Couture Pantalon op Maat en welke modetentoonstellingen en textielactiviteiten je de komende weken kunt bezoeken.

In deze nieuwsupdate:

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
♦ Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
♦ Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
♦ Toelichting cursusaanmelding en -planning

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

  • In het Gemeentemuseum DEN HAAG is de tentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode te zien. De tentoonstelling is volledig gewijd aan vrouwelijke ontwerpers met werk van onder meer Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior), Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen. Centrale vragen zijn of vrouwen anders ontwerpen dan hun mannelijke collega’s en een andere visie op mode hebben. Te zien tot en met 24 maart 2019. Meer leesvoer …
  • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL presenteert de tentoonstelling Back Side – Fashion From Behind. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Palais Galliera, Modemuseum van Parijs, en gaat in op het versieren, ontbloten en beladen van de rug in de mode. Te zien tot en met 31 maart 2019.
  • Het TextielMuseum in TILBURG presenteert tot en met 12 mei 2019 de tentoonstelling Cultural Threads. De tentoonstelling presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Hiernaast kun je in het museum de permanente tentoonstelling De Wollendekenfabriek 1900-1940 zien. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond, inclusief door een stoommachine aangedreven machines.
  • Smaakte het onderdeel weven bij de cursus Textielkennis naar meer? Volg dan de Basiscursus weven op een weefgetouw door het TextielMuseum en Weefnetwerk. Lesdata zijn vrijdag 29 maart en 5 april 2019.
  • Mooie stoffen nodig? Pas in februari is het Stoffenspektakel weer in Nederland en wel op 17 februari in HAARLEMMERMEER. Gaat dit niet lukken? Kijk dan voor een overzicht van de beste stoffenwinkels en -markten op deze pagina op de Couture College website.

Op een andere pagina vind je een compleet OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN in binnen- en buitenland.

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Cursusnieuws

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
Alle geplande cursussen zijn inmiddels vol geboekt. De komende maanden is er alleen overdag nog plek om nieuwe cursussen in te plannen. Voor de avonduren (ma, wo, do) komen er pas vanaf de 2e helft van april weer nieuwe mogelijkheden. Je kunt je hiervoor al wel aanmelden.
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Twee personen zoeken één of twee mede-cursisten voor de donderdagochtend, zodat binnenkort een cursus op dit dagdeel van start kan. Een andere persoon zoekt mede-cursisten voor de avonduren (ma, di, do), zodat in april of mei een cursus van start kan (in de maanden daarvoor zijn de avonden volgeboekt).
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
Mensen zoeken nog mede-cursisten voor dinsdag- of woensdagavond.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Cursusnieuws gevorderd

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Wellicht start deze cursus in het voorjaar op vrijdagmiddag. Onder voorbehoud van afmeldingen is nog één plek beschikbaar.
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Iemand zoekt mede-cursisten voor dinsdagavond, woensdagavond of vrijdag overdag, zodat op deze dagdelen een cursus van start kan.
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Iemand zoekt mede-cursisten voor vrijdagmiddag, mits de cursus snel van start gaat.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
De eerder vermelde cursusgroep is inmiddels volgeboekt.
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Deze cursus gaat hoogstwaarschijnlijk eind maart op dinsdagavond van start. In deze groep is nog één plek beschikbaar. Ook zoekt iemand mede-cursisten voor dinsdagmiddag en donderdag overdag.
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten’).

Toelichting cursusaanmelding en -planning

Aanmeldprocedure
De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen, meld je dan tijdig aan. De aanmeldingen bepalen welke cursussen wanneer starten. Ook op andere momenten in het jaar kunnen cursussen starten, als zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn.

Om je aan te melden voor een cursus, vul je het digitale aanmeldformulier op de website in. Zodra er voldoende belangstelling is voor de cursus op een dagdeel dat je kunt, krijg je bericht. In overleg met alle deelnemers worden daarna de lesdata vastgelegd. Hierna ontvang je een factuur voor de cursus. Je cursusplek is definitief gereserveerd, zodra je deze hebt betaald. Meer gedetailleerde informatie over de aanmeldingprocedure vind je bij het aanmeldformulier.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen? Houd dan deze pagina in de gaten. Couture College vernieuwt deze elke maand. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief en de Facebook-pagina leuk vinden. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt).