De laatste nieuwsupdate: Over cursussen enzo

SEPTEMBER 2020met update van 18.09.2020

Het is een bijzonder jaar. Hopelijk heb je de afgelopen periode goed doorstaan! Couture College heeft goed nieuws. JE KUNT JEZELF WEER AANMELDEN VOOR ALLE REGULIERE CURSUSSEN. De eerste cursussen starten binnenkort. Digitale cursussen kunnen helaas niet eerder dan in maart 2021 van start. Het mogelijk maken van de fysieke cursussen op de huidige lokatie heeft voorrang gekregen vanwege de grote vraag. Voordeel is dat Couture College opruimt en een aantal zaken te koop aanbiedt.
Zoals altijd vind je hier ook weer een update over modetentoonstellingen en textielactiviteiten voor de komende periode. Laat je inspireren en steun de betreffende instellingen en ondernemers met je bezoek!

In deze nieuwsupdate:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten
Mogelijkheden voor nieuwe cursisten
Mogelijkheden voor gevorderde cursisten
Toelichting start cursussen en aanmelding
TE KOOP: paspoppen, foto-achtergrond …

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

  • Voor creatievelingen uit AMERSFOORT: Tijdens de manifestatie WEEF onderzoeken en verbeelden kunstenaars het textielverleden van Amersfoort. Het zijn bewogen tijden en daarom nodigt kunstenaar PJ Roggeband je uit om je tranen van verdriet, geluk, verbittering of opluchting te verbeelden op een zakdoek. Een selectie van deze ‘ontroerdoeken’ verwerkt hij in een kunstwerk dat vanaf 3 oktober is te zien in Museum Flehite. Wil je meedoen? Hier vind je de werkinstructie.
  • Het Stofffenspektakel gaat weer van start. Deze grote stoffenmarkt is op 20/9 in EXPO HAARLEMMERMEER, op 22 & 23 september in ZWOLLE en op 27/9 in EINDHOVEN. Het reserveren van een tijdslot is verplicht! Check voor bezoek wel de agenda voor het laatste nieuws, want de markten kunnen worden afgelast.
  • Op zaterdag 26/9 staat de Stoffenbeurs (een andere stoffenmarkt) op het Eemplein in AMERFOORT. In september is deze markt ook in VENLO, LEIDEN en ALMERE. Check hiervoor de agenda.
  • Het Stedelijk Museum Schiedam heeft haar recente expositie Modest Fashion over ‘bedekte mode’ online gezet via een virtuele tour.
  • BINNENKORT: Het Kunstmuseum DEN HAAG toont de tentoonstelling Mode in Kleur! – Mode die durft. Deze tentoonstelling vertelt modeverhalen over de symboliek van kleur. Te zien zijn creaties van een lange lijst van nationale en internationale topontwerpers èn kleurrijke kostuums uit de periode van de achttiende eeuw tot nu. De creaties komen voor het grootste deel uit de omvangrijke eigen collectie van het museum en zijn aangevuld met werk uit enkele kleurrijke recente collecties van onder anderen Claes Iversen, Bas Kosters, Iris van Herpen en Valentino. Te zien vanaf 26 september 2020 tot en met 28 februari 2021.

En er is meer! Op een andere pagina vind je het uitgebreide OVERZICHT van MODETENTOONSTELLINGEN en TEXTIELACTIVITEITEN in Nederland en België.

Mogelijkheden voor nieuwe cursisten

Voor alle hier genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dagdelen nog beschikbaar zijn). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan en wacht niet op eventuele beschikbare plekken. De kans is dan groter dat een cursus start op een dagdeel waarop je kunt. Bovendien zijn cursussen snel volgeboekt door de beperkte groepsgrootte. Informatie over nog beschikbare plekken en kansrijke dagdelen, vind je de komende weken in de Nieuwsupdate op de website.

♦ Basiscursus Naaien

Wil je graag leren naaien en heb je geen of weinig naaiervaring? Dan is deze cursus geknipt voor jou! Je leert basis naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten. Je maakt een shopper, twee verschillende kussenovertrekken en een keukenschort. Een optionele 1ste les gaat over het gebruik van de naaimachine.
Deze cursus is op di-mi en vr-och vol geboekt (onder voorbehoud van afmeldingen). Dagdelen waarvoor mensen nog mede-cursisten zoeken zijn: ma-av, wo-av en do-av.
Ook is er nog plek bij de ‘avond-snelcursus’ in de vakantieperiode van 19 t/m 23 oktober. Bij voldoende aanmeldingen kan in deze week ook een ochtendcursus starten. In deze vakantieweek volg je de cursus in één week met 5 lessen van drie uur. Deze ‘snelcursus’ is altijd inclusief de les ‘Gebruik van de naaimachine’. Uiteraard dien je in de genoemde week op elke dag te kunnen op het dagdeel van je keuze (och, mi, av).
Meer over de Basiscursus Naaien …

♦ Cursus Patroontekenen ROK

Wil je leren patroontekenen en kun je al (een beetje) naaien? Doe dan mee aan deze cursus waarin je rokpatronen leert maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype.
Mensen zoeken mede-cursisten voor di-av, woensdag (och, mi, av) en vr-mi.
Meer over Patroontekenen ROK …

♦ Cursus Textielkennis

In deze cursus leer je over grondstoffen, garens, stofconstructie en -bewerking en over hoe deze het uiterlijk en de gebruikseigenschappen van textiel bepalen. Je gaat ook zelf aan de slag met stofherkenning en stofconstructie. Je krijgt een uitgebreide cursusmap met stofstalen die je kunt gebruiken als naslagwerk. Deze cursus is het leukst om te volgen als je al wat textiel in je handen heb gehad tijdens het naaien of andere activiteiten. Absolute beginners vinden deze cursus wellicht wat te inhoudelijk.
Deze cursus start in elk geval op zaterdagochtend. Je kunt nog meedoen! Hiernaast zoeken mensen mede-cursisten voor wo-mi (hoewel op dit dagdeel nog maar enkele data beschikbaar zijn) of do-mi.
Meer over Textielkennis …

Mogelijkheden voor gevorderde cursisten

Voor alle hier genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dagdelen nog beschikbaar zijn). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan en wacht niet op eventuele beschikbare plekken. De kans is dan groter dat een cursus start op een dagdeel waarop je kunt. Informatie over nog beschikbare plekken en kansrijke dagdelen, vind je de komende weken in de Nieuwsupdate op de website.

♦ Cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP

Heb je de cursus Patroontekenen ROK afgerond? Dan kun je meedoen aan deze cursus. Je leert patronen op je eigen maten tekenen voor het bovenlijf, de blousemouw en voor blousekragen en manchetten.
Twee personen zoeken mede-cursisten voor dagdelen ’s avonds en overdag. Gezamenlijk kunnen deze twee dames op de woensdagochtend!
Meer over Patroontekenen BLOUSE / TOP …

♦ Cursus Patroontekenen PANTALON

Tijdens deze cursus leer je broekpatronen maken op je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Voorafgaand aan deelname dien je de cursus Patroontekenen ROK te hebben afgerond.
Je kunt jezelf weer aanmelden voor deze cursus!
Meer over Patroontekenen PANTALON …

♦ Cursus Couture ROK op Maat

Tijdens deze cursus maak je een rok op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus ROK.
Iemand zoekt mede-cursisten voor wo-och of do-och.
Meer over Couture ROK op Maat …

♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Tijdens deze cursus maak je een blouse of top op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus BLOUSE / TOP.
Je kunt jezelf weer aanmelden voor deze cursus!
Meer over Couture BLOUSE / TOP op Maat …

♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Tijdens deze cursus maak je een pantalon op je eigen maten met toepassing van couturetechnieken en de kennis die je hebt opgedaan bij de Patroontekencursus PANTALON.
Je kunt jezelf weer aanmelden voor deze cursus!
Meer over Couture PANTALON op Maat …

♦ Cursus Textielkennis

Gevorderde cursisten kunnen tevens deelnemen aan de cursus Textielkennis (zie onder ‘Mogelijkheden voor nieuwe cursisten‘).

Toelichting start cursussen en aanmelding

De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan. Cursussen starten ook op andere momenten in het jaar, op dagdelen die nog beschikbaar zijn. In alle gevallen geldt: pas zodra er voldoende aanmeldingen zijn voor een dagdeel, stelt Couture College de lesdata vast. In juli en augustus is de zomerstop. Couture College geeft dan geen lessen. De laatste beschikbare plaatsen voor cursussen die snel van start gaan, staan steeds vermeld in de Nieuwsupdate. Ook kansrijke dagdelen voor cursussen staan hier vermeld.

Cursussen worden in deze bijzondere tijd in principe op wekelijkse basis gegeven om de cursusperiode zo kort mogelijk te houden. Meld jezelf dus alleen aan voor een dagdeel als je wekelijks kunt (of geef aan in welke periode dat het geval is).

Wil je meedoen aan een cursus? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

TE KOOP: paspoppen, foto-achtergrond …

Voor alle onderstaande items geldt: wie het eerst komt … Bij verkoop worden ze van deze pagina verwijderd.

Te koop: een mooie verstelbare Lewenstein paspop (model A: maat 36-42) waarop ook pantalons kunnen worden afgepast. De pop ziet er als nieuw uit en is vrijwel niet gebruikt. Vraagprijs is € 120,- (nieuwprijs was € 189,-). Alle informatie over de pop vind je in de folder en op onderstaande foto’s.

Te koop: een gebruikte heren paspop van piepschuim op houten voet. De pop is overtrokken met stof en heeft een houten knop (zie onderstaande foto’s). Een schouder is wat ingedeukt (op te lossen met een schoudervulling), de stof is vlekkerig, een pootje van de houten voet zit wat los (te repareren), en het hout verdient een lakbeurt. Vraagprijs is € 20,-. Voor die prijs heb je een leuke herentorso waar je prima in kunt spelden.

Te koop: complete achtergrond set voor het maken van studio-modefoto’s. De set bestaat uit een Savage Economy Background Stand (een standaard) en twee papieren achtergrondrollen in super white (nr. 01) en tech green (nr. 46). De standaard is als nieuw met maximale afmetingen van 290 cm breed en 236 cm hoog. Matzwart afgewerkt, ter voorkoming van reflecties. De rollen zijn 2,75 meter breed en 11 meter lang. De kleur super white is 1x gebruikt voor een foto-sessie en heeft wat gebruikssporen (loop- & stavlekken) op de eerste 1,5 tot 2 meter (kun je eraf knippen voor minimaal 9 meter schoon papier). De rol Chroma Key Tech Green zit nog ongebruikt in de doos en is ideaal om de achtergrond van de genomen foto’s later transparant te maken of een andere achtergrond te geven.
De complete set staat ook op Marktplaats voor € 145,- (nieuwprijs is 215,-). Cursisten betalen € 130,-.

Couture College heeft ook nog een aantal kledingrekken, kledinghangers en maatlabels. Deze worden later te koop aangeboden. Als je daarin geïnteresseerd bent, stuur dan vast een e-mail.


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.