Cursus Textielkennis: Kies de juiste stoffen

Als je zelf kleding maakt, wil je de juiste materialen gebruiken om het beoogde eindresultaat te bereiken. Daarbij kan het lastig zijn om te kiezen uit de vele soorten textiel. Elk doek heeft immers weer andere eigenschappen. Volg de cursus Textielkennis en kies voortaan met verstand van zaken.

Uiterlijk en gebruikseigenschappen van textiel

Er is geen goede of slechte textiel. Het doel waarvoor je het textiel wilt gebruiken, bepaalt of het geschikt is of niet. Of een doek geschikt is voor het geplande gebruik wordt bepaald door het uiterlijk en de gebruikseigenschappen. Deze worden op hun beurt weer bepaald door de gebruikte grondstoffen, garens, stofconstructie en de bewerking van het doek.

Textielkennis, Textielwarenkennis of Stoffenkennnis

Textielkennis wordt ook wel Textielwarenkennis of Stoffenkennnis genoemd. De cursus behandelt de volgende onderdelen:

Grondstoffen

Kennis over grondstoffen ligt aan de basis van textielkennis. De gebruikte grondstof heeft namelijk effect op alle eigenschappen van het doek. Tijdens de cursus maak je kennis met de verschillende natuurlijke en kunstmatige grondstoffen van textiel. Hierbij is ook aandacht voor duurzaamheid en milieu. Je leert over de eigenschappen van doek dat met de verschillende grondstoffen is gemaakt. Tot slot leer je enkele belangrijke grondstoffen herkennen door voelen, kijken en het doen van proefjes.

Garens, stofconstructie en stofbewerking

De meeste textiel is gemaakt van garens. Tijdens de cursus maak je kennis met verschillende garenbewerkingen en de effecten hiervan op eigenschappen van het doek. In het onderdeel stofconstructie leer je over diverse soorten weefsels, breisels en zogenaamde non-wovens. Tot slot gaat de cursus in op diverse soorten stofbewerking, ook veredeling genoemd.

Praktische informatie cursus Textielkennis
Cursusduur:
4 lessen van 2 uur ; alleen op zat-och 3 lessen van 2 uur 50 min.
Cursustarief:
€ 185,- inclusief koffie/thee en uitgebreide cursusmap met lesstof en stofstalen.
Lesdagen:
ma: 20.00 – 22.00 uur
di / wo / do: 10.00 – 12.00 ; 14.00 – 16.00 ; 20.00 – 22.00 uur
vrij: 10.00 – 12.00 ; 14.00 – 16.00 uur
zat: 09.30 – 12.20 uur, inclusief pauze ; deze cursus omvat 3 lessen!
Lesfrequentie: De lessen worden in principe wekelijks gegeven.
Groepsgrootte: Maximaal 4 cursisten.
Huiswerkbelasting:
Geen. Je kunt delen van de cursusmap lezen als voorbereiding op de lessen.

Over algemene cursuszaken lees je op de pagina cursusinformatie.

Start cursussen en aanmelding

Voor alle genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dat dagdeel nog beschikbaar is). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen, zeker als je meerdere dagdelen beschikbaar bent. De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. In juli en augustus geeft Couture College geen les. Beschikbare plaatsen voor cursussen die snel starten, staan vermeld in de Nieuwsupdate, evenals kansrijke dagdelen voor cursussen. Cursussen die zonder voorbehoud zijn volgeboekt, worden niet vermeld.

Wil je meedoen aan de cursus Textielkennis? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.