Cursus Textielkennis: Kies de juiste stoffen

Als je zelf kleding maakt, wil je de juiste materialen gebruiken om het beoogde eindresultaat te bereiken. Daarbij kan het lastig zijn om te kiezen uit de vele soorten textiel. Elk doek heeft immers weer andere eigenschappen. Volg de cursus Textielkennis en kies voortaan met verstand van zaken.

Uiterlijk en gebruikseigenschappen van textiel

Er is geen goede of slechte textiel. Het doel waarvoor je het textiel wilt gebruiken, bepaalt of het geschikt is of niet. Of een doek geschikt is voor het geplande gebruik wordt bepaald door het uiterlijk en de gebruikseigenschappen. Deze worden op hun beurt weer bepaald door de gebruikte grondstoffen, garens, stofconstructie en de bewerking van het doek.

Textielkennis, Textielwarenkennis of Stoffenkennnis

Textielkennis wordt ook wel Textielwarenkennis of Stoffenkennnis genoemd. De cursus behandelt de volgende onderdelen:

Grondstoffen

Kennis over grondstoffen ligt aan de basis van textielkennis. De gebruikte grondstof heeft namelijk effect op alle eigenschappen van het doek. Tijdens de cursus maak je kennis met de verschillende natuurlijke en kunstmatige grondstoffen van textiel. Hierbij is ook aandacht voor duurzaamheid en milieu. Je leert over de eigenschappen van doek dat met de verschillende grondstoffen is gemaakt. Tot slot leer je enkele belangrijke grondstoffen herkennen door voelen, kijken en het doen van proefjes.

Garens, stofconstructie en stofbewerking

De meeste textiel is gemaakt van garens. Tijdens de cursus maak je kennis met verschillende garenbewerkingen en de effecten hiervan op eigenschappen van het doek. In het onderdeel stofconstructie leer je over diverse soorten weefsels, breisels en zogenaamde non-wovens. Tot slot gaat de cursus in op diverse soorten stofbewerking, ook veredeling genoemd.

Praktische cursusinformatie

Cursusduur:           4 lessen van 2 uur of, op zaterdagochtend, 3 lessen van 2 uur en 50 minuten
Lesdagen:               dinsdag, woensdag, donderdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00, 20.00-22.00 uur ;
                                   maandag: 20.00-22.00 uur ; vrijdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00 uur.
Op zaterdagochtend omvat de cursus 3 lessen. De lestijden zijn dan: 09.30 – 12.20 uur, inclusief een pauze.
Cursustarief:          € 150,-, inclusief koffie/thee en de uitgebreide cursusmap met stofstalen.
Groepsgrootte:      3 – 4 cursisten.
Aanvangsniveau:  voor deelname aan deze cursus is geen voorkennis vereist.

Je krijgt een cursusmap met de lesstof en stofstalen. Deze kun je als naslagwerk gebruiken bij de aankoop van textiel. Over andere praktische cursuszaken kun je lezen op de pagina cursusinformatie.

Aanmelding

Wil je meedoen aan de cursus Textielkennis? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan, respectievelijk voor 1 december en voor 7 juli . De aanmeldingen die dan binnen zijn, bepalen op welke dagdelen cursussen starten. Ook op andere momenten in het jaar starten cursussen, mits zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn. Als er nog vrije plaatsen zijn voor cursussen die snel van start gaan, staan deze vermeld in de Nieuwsupdate.