Uitdagende Vervolgcursus Naaien

Wil je graag beter leren naaien en meer naaitechnieken leren? Doe dan mee met de Vervolgcursus Naaien! Je krijgt les in kleine groepen en je verbetert je naaivaardigheden aan de hand van concrete projecten waar je ook thuis aan werkt. Deze naaicursus is een uitdagend vervolg op de Basiscursus Naaien. Je leert nu ook kledingstukken naaien en werken met jersey of tricot stof.

Concrete naaiprojecten

Tijdens de lessen en thuis werk je aan concrete naaiprojecten:

 • een shawl met gevoerde capuchon
 • een gevoerde etui met vakken en zichtbare metalen rits
 • een korte broek met steekzakken en elastiek in de taille en
 • een t-shirt met raglan mouw van jersey of tricot stof.

Voor de broek en het t-shirt zijn patronen in verschillende maten beschikbaar, voor kinderen en volwassenen. Bij de uitvoering van elk project leer je nieuwe naaivaardigheden en naaitechnieken. Doordat Couture College werkt met vaststaande lesstof, kun jij volledig focussen op snel beter leren naaien.

Inhoud Vervolgcursus Naaien

De lessen behandelen de volgende onderdelen:

 • Naaipatronen ‘lezen’ en gebruiken
 • Verstevigen van stoffen met tussenvoering
 • Beleg en voering
 • Naaien capuchon
 • Dubbelgestikte naden met rimpelkoord
 • Coupenaden en plooien
 • Inzetten zichtbare metalen rits
 • Opgenaaide zakken, steekzakken en verdeelvakken
 • Tailleband met elastiek
 • Werken met en afwerken van breisels (jersey of tricot stof)
 • Halsboord in tricotstof
 • Werken met dunne, gladde stof (zoals voering).

Ook reikt Couture College je diverse ideeën aan om je projecten leuker en persoonlijker te maken. Denk hierbij aan het combineren van verschillende stoffen en het toepassen van meer zichtbare naden en sluitingen.

Tijdens de les krijg je de technieken aangereikt en doe je een deel van het naaiwerk. Thuis knip je patronen uit stof en werk je verder aan je naaiprojecten.

Materialen: deels van Couture College, deels van jezelf

Alle materialen voor de shawl met gevoerde capuchon en het gevoerde etui met vakken krijg je van Couture College en zijn bij het cursustarief inbegrepen. Hetzelfde geldt voor het elastiek voor de tailleband van de korte broek. De stof en het garen voor je t-shirt en korte broek neem je zelf mee. De kosten hiervoor zijn dus niet inbegrepen in het cursustarief. Door zelf materialen mee te nemen, maak je het resultaat helemaal naar jouw wens. Het t-shirt kun je ook van oude t-shirts maken. Zo geef je deze een tweede leven en kun je leuke stofcombinaties maken. Eventueel kun je dat ook voor het short doen. Overigens is het grootste deel van de stoffen die je van Couture College ontvangt ecologisch geteeld en geverfd (met GOTS-keurmerk), omdat een gezond milieu en goede arbeidsomstandigheden belangrijk zijn.

Naaimachine

Je kunt je eigen naaimachine meenemen tijdens de lessen. Ook kun je een naaimachine van Couture College gebruiken, als je dat liever wilt. Als je een eigen machine meeneemt, verwacht Couture College wel dat deze goed functioneert èn dat je weet hoe je deze goed moet bedienen. Weet je niet hoe een naaimachine werkt, begin dan met de Basiscursus Naaien.

Naaimachines bestaan in alle soorten en maten. In deze cursus worden veel toegepaste, standaard steken gebruikt. Als je een zeer eenvoudige machine hebt, kan het zijn dat bepaalde steken niet mogelijk zijn op jouw machine. In dat geval kijken we welk alternatief een goed resultaat geeft.

Praktische informatie Vervolgcursus Naaien
Cursusduur:
8 lessen van twee uur.
Cursustarief:
€ 270,- voor 8 lessen inclusief koffie/thee en materialen voor de shawl met capuchon en het etui.
Lesdagen:
ma: 20.00 – 22.00 uur
di / wo / do: 10.00 – 12.00 ; 14.00 – 16.00 ; 20.00 – 22.00 uur
vrij: 10.00 – 12.00 ; 14.00 – 16.00 uur
Lesfrequentie: De lessen worden in principe wekelijks gegeven. Houd rekening met benodigde tijd voor huiswerk.
Groepsgrootte: Maximaal 4 cursisten. Hiermee krijg je de benodigde begeleiding om de naaivaardigheden goed te leren.
Aanvangsniveau: Een (vrijwel) afgeronde Basiscursus Naaien. Op de pagina van de Basiscursus lees je welke vaardigheden je dient te beheersen om deel te kunnen nemen aan de Vervolgcursus.
Huiswerkbelasting: Tussen de lessen in heb je 2 – 4 uur nodig voor huiswerk. Zo is het mogelijk om in een cursus van een beperkt aantal lessen te werken aan wat meer complexe projecten en een aantal nieuwe technieken te leren. Het huiswerk kun je verschuiven als je een keer weinig tijd hebt. Ook is er wel eens een week geen les, vanwege ieders beschikbaarheid. Mocht je projecten toch niet afkrijgen, dan kun je na afloop van de cursus verder werken aan de hand van de projectbeschrijvingen.

Over algemene cursuszaken lees je op de pagina cursusinformatie.

Start cursussen en aanmelding

Voor alle genoemde cursussen geldt: een cursus start, zodra een dagdeel voldoende deelnemers heeft (en dat dagdeel nog beschikbaar is). Weet je al dat je mee wilt doen? Meld je dan gelijk aan. De kans is dan groter dat je mee kunt doen, zeker als je meerdere dagdelen beschikbaar bent. De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober. In juli en augustus geeft Couture College geen les. Beschikbare plaatsen voor cursussen die snel starten, staan vermeld in de Nieuwsupdate, evenals kansrijke dagdelen voor cursussen. Cursussen die zonder voorbehoud zijn volgeboekt, worden niet vermeld.

Wil je meedoen aan deze naaicursus? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.