Cursussen Maatkleding Maken (dames)

Wil je kleding die op je lijf geschreven is? Kleding die gemaakt is voor jouw figuur en in de stijl en materialen van je keuze? Wil je een kast vol van deze couture? Meld je dan aan voor een cursus Maatkleding Maken.

Steeds een kledingstuk centraal

Tijdens de cursussen Maatkleding Maken staat telkens een bepaald kledingstuk centraal. Je werkt met zelfgemaakte patronen, welke je hebt leren maken tijdens de patroontekencursus over dat kledingstuk.

Van toile tot prachtige maatkleding

Je begint elke cursus met het maken van een toile, een model in proefkatoen, van je basispatroon op maat. Je past de toile af tot deze perfect zit en je verwerkt de wijzigingen in je basispatroon. Ook maak je minimaal één toile van een patroon naar eigen ontwerp. Stap voor stap realiseer je vervolgens dit zelf ontworpen kledingstuk. Tijdens de lessen leer je bepaalde naai- en perstechnieken, inclusief echte couturetechnieken. Deze oefen je bij het maken van de toiles en pas je naar wens toe in je creatie. Met een prachtig afgewerkt en perfect zittend kledingstuk als resultaat!

Tal van nieuwe creaties

Tijdens deze creatieve cursussen ontwikkel je voldoende vaardigheden om na afloop andere modellen en creaties van het betreffende kledingstuk te maken. De kennis over naaien en couturetechnieken die je tijdens de cursussen opdoet, kun je bovendien in vele andere naaiprojecten toepassen.

Cursusmap, materialen en benodigde inzet naast de lessen

Je krijgt een cursusmap met beschrijving van de lesstof. Deze vul je tijdens de lessen aan met zelf genaaide voorbeelden (de materialen hiervoor krijg je van Couture College). De map is zo een handig naslagwerk bij het maken van nieuwe creaties. Je koopt zelf de benodigde materialen voor de toiles en je uiteindelijke kledingstuk. Voor het goed doorlopen van de cursus is het noodzakelijk dat je thuis werkt aan de proefmodellen en je uiteindelijke kledingstuk. Om dit mogelijk te maken, zijn de lessen in principe om de week (afhankelijk van de beschikbaarheid van deelnemers).

Overzicht cursussen Maatkleding Maken

Couture College geeft de volgende cursussen over Maatkleding Maken (klik op een link of scroll naar onderen om meer te lezen):

Cursusaanmelding

Wil je meedoen aan een cursus Maatkleding Maken? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Hier kun je ook lezen hoe het proces van aanmelding tot deelname werkt.

De meeste cursussen starten in januari / februari en in september / oktober (na de zomerstop die duurt van juli tot medio september). Wil je hieraan meedoen? Meld je dan tijdig aan, respectievelijk voor 1 december en voor 7 juli . De aanmeldingen die dan binnen zijn, bepalen op welke dagdelen cursussen starten. Ook op andere momenten in het jaar starten cursussen, mits zich voldoende cursisten hebben aangemeld en nog dagdelen beschikbaar zijn. Als er nog vrije plaatsen zijn voor cursussen die snel van start gaan, staan deze vermeld in de Nieuwsupdate.


♦ Cursus Couture ROK op Maat

Inhoud cursus

Tijdens deze cursus pas je de eerder opgedane kennis toe over het patroontekenen van rokken; je gebruikt zelf getekende patronen op basis van je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Tijdens de cursus maak je een proefmodel van je basispatroon. Je leert hoe je deze toile afpast op je lijf, zodat de rok ‘als gegoten’ zit. De wijzigingen verwerk je in je basispatroon, zodat je voortaan een perfecte basis hebt voor je ontwerpen. Ook maakt je een toile van het rokmodel dat je wilt maken (je eigen rokontwerp). Deze pas je aan tot het model naar wens is.

Je leert de benodigde stappen en technieken voor het maken van een couturerok. Deze oefen je bij het maken van je toiles en pas je, waar gewenst, toe in je definitieve rok. Voorbeelden van deze technieken zijn: het naaien van coupenaden met ongelijke zijden, het op lichaamsvorm persen van coupenaden, het inzetten van blinde ritsen, het verstevigen van het split tegen uitscheuren, het maken van een verhoogde taille met baleinen, het verwerken van paspelband tussen voering en beleg en het volledig vastzetten van de voering.

Praktische cursusinformatie

Cursusduur:           9 of 10 lessen (bij respectievelijk 3 of 4 cursisten) van twee uur.
Lesdagen:               dinsdag, woensdag, donderdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00, 20.00-22.00 uur ;
                                   maandag: 20.00-22.00 uur ; vrijdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00 uur.
Cursustarief:          € 210,- inclusief koffie/thee en de cursusmap.
Aanvangsniveau:  een afgeronde cursus Patroontekenen ROK en enige naaivaardigheid (twijfel je over je naaivaardigheden, volg dan eerst de Basiscursus Naaien)


♦ Cursus Couture BLOUSE / TOP op Maat

Inhoud cursus

Tijdens deze cursus pas je de eerder opgedane kennis toe over het patroontekenen van de blouse / top; je gebruikt zelf getekende patronen op je eigen lichaamsmaten. Tijdens de cursus maak je een proefmodel van je basispatroon zonder mouw en een proefmodel van je basispatroon met mouw. Je leert hoe je deze toiles afpast op je lijf, zodat deze proefmodellen ‘als gegoten’ zitten. De wijzigingen verwerk je in je basispatroon, zodat je voortaan een perfecte basis hebt voor je ontwerpen. Je breidt je patroonkennis uit met enkele blousemodellen. Ook maakt je een toile van het blousemodel dat je wilt maken (je eigen ontwerp). Deze pas je aan tot het model naar wens is.

Je leert de benodigde stappen en technieken voor het maken van een coutureblouse of -top. Deze oefen je bij het maken van je toiles en pas je, waar gewenst, toe in je definitieve blouse of top. Voorbeelden van deze technieken zijn: het maken van een blinde knoopsluiting, het wegwerken van stofranden in Engelse naden, het maken van kragen en manchetten en het maken van knoopsgaten met een festonsteek. Ook leer je diverse manieren om de onderzijde van je blouse of top mooi af te werken. Tenslotte krijg je tips voor het verwerken van dunne en gladde stoffen, zoals zijdes.

Praktische cursusinformatie

Cursusduur:           9 of 10 lessen (bij respectievelijk 3 of 4 cursisten) van twee uur.
Lesdagen:               dinsdag, woensdag, donderdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00, 20.00-22.00 uur ;
                                   maandag: 20.00-22.00 uur ; vrijdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00 uur.
Cursustarief:          € 210,- inclusief koffie/thee en de cursusmap.
Aanvangsniveau:  een afgeronde cursus Patroontekenen BLOUSE / TOP en redelijk tot goede naaivaardigheid – zo kun je bijvoorbeeld coupenaden stikken zonder ‘doorslaan’ of markering met rijgdraad en weet je hoe je (coupe)naden perst


♦ Cursus Couture PANTALON op Maat

Inhoud cursus

Tijdens deze cursus pas je de eerder opgedane kennis toe over het patroontekenen van de pantalon; je gebruikt zelf getekende patronen op basis van je eigen lichaamsmaten en figuurtype. Tijdens de cursus maak je een proefmodel van je basispatroon. Je leert hoe je deze toile afpast op je lijf, zodat de pantalon ‘als gegoten’ zit. De wijzigingen verwerk je in je basispatroon, zodat je voortaan een perfecte basis hebt voor je ontwerpen. Ook maakt je een toile van het pantalonmodel dat je wilt maken (je eigen ontwerp). Deze pas je aan tot het model naar wens is.

Je leert de benodigde stappen en technieken voor het maken van een couturepantalon. Deze oefen je bij het maken van je toiles en pas je, waar gewenst, toe in je definitieve pantalon. Voorbeelden van deze technieken zijn: het persen van de kuitvorm, het stikken van de binnenbeennaad, het maken van een ritssluiting (de ‘gulprits’), het maken van een tailleband en een band op vorm, het naaien van schuine steekzakken met heupdeel en het voeren van de broek.

Praktische cursusinformatie

Cursusduur:           8 of 9 lessen (bij respectievelijk 3 of 4 cursisten) van twee uur.
Lesdagen:               dinsdag, woensdag, donderdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00, 20.00-22.00 uur ;
                                   maandag: 20.00-22.00 uur ; vrijdag: 10.00-12.00, 14.00-16.00 uur.
Cursustarief:          € 185,- inclusief koffie/thee en de cursusmap.
Aanvangsniveau:  een afgeronde cursus Patroontekenen PANTALON en redelijk tot goede naaivaardigheid – zo kun je bijvoorbeeld coupenaden stikken zonder ‘doorslaan’ of markering met rijgdraad, weet je hoe je (coupe)naden perst en kun je blinde ritsen inzetten