Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

ZOMER 2022

Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen die je in Nederland en het (veelal nabije) buitenland kunt bezoeken. Ook plaatst Couture College hier regelmatig links naar textielactiviteiten en online mode-inspiratie. Je kunt voldoende zien en doen deze zomer!

Inhoud pagina:

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)
Modetentoonstellingen in het (veelal nabije) buitenland

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)

Het Katwijkse museum presenteert Katwijkse dracht & schilderpracht. De tentoonstelling combineert kostuums, sieraden en attributen uit de museumcollectie met persoonlijke verhalen van dragers en hun aantrekkingskracht op bekende kunstenaars. Te zien t/m 03.09.22.

Buitenplaats Doornburgh presenteert Vorm aan de Vecht. De tentoonstelling reflecteert op de bijzondere geschiedenis van het klooster door de combinatie van erfgoed en hedendaags design van gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen. Te zien t/m 25.09.22.

In het Fashion for Good Museum in Amsterdam draait de expositie Fashion Week: A New Era. Tijdens je bezoek verken je het verleden, heden en toekomst van de Fashion Week. Te zien t/m 27 september. Meer leesvoer …

In De Volmolen in Amersfoort is Grensverleggers te zien. Voor deze expositie van het Wilde Oog hebben zes kostuumvormgevers een kostuum gemaakt met een Spakenburgse techniek uit visserij of klederdracht als inspiratie. Gedragen door theatermakers resulteerde dit in verrassende foto’s. Te zien tot 09.10.22.

Acht Twentse musea, met een gedeelde textielachtergrond, hebben het initiatief genomen voor Textiel Festival Twente. Tot en met eind 2022 worden diverse exposities en activiteiten georganiseerd: van textielwandelingen tot exposities.

Als onderdeel van Textiel Festival Twente toont Het Bussemakerhuis in Borne Modebeeld 1930-1950. De expositie toont de collectie van Birthe Weijkamp met kleding van ‘de gewone vrouw’, mooi gemaakt door huisnaaisters en kleine ateliers. Te zien tot 12.10.22.

In Design Museum Den Bosch draait Sneakers Unboxed. De tentoonstelling heeft een Nederlands tintje en combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. Te zien t/m 16.10.22.

Op Steede Hoge Woerd (De Meern, Utrecht) is Compostkleding te zien, een samenwerking van wetenschappers, kunstenaars en makers. Uitgangspunt voor het project is: kleding als grondstof voor de moestuin en de tuin als grondstof voor kleding. Te zien t/m 16.10.22.

Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde, Drenthe laat met de tentoonstelling HOUT couture zien dat hedendaagse ontwerpers en kunstenaars steeds meer met hout voor schoeisel werken. Met stukken van ontwerpers uit Nederland (Viktor & Rolf, Denise Rosenboom en Tim Dekkers) en buitenland, en met klompen uit de eigen collectie. Te zien t/m 31.10.22.

In het Fries Landbouwmuseum (Leeuwarden) draait 100% Wol, een samenwerking met de wolwerkers van Pleed. De expositie laat zien hoe mooi wol is en – bovenal – hoe het weer gewoon kan worden. Te zien t/m 01.11.22.

Het Textielmuseum in Tilburg presenteert Kleurstof. In deze tentoonstelling ontdek je alles over het verven van textiel: van de oorsprong van kleurstoffen tot de verhalen die erachter schuilgaan en de impact die kleurstof heeft op mens en milieu. Te zien t/m 13.11.22. Meer leesvoer …

In Veendam draait de tentoonstelling Van korset tot paillet, 200 jaar modegeschiedenis in het Veenkoloniaal Museum. In de 19de eeuw kwamen de Veenkoloniën tot grote bloei. Dit had ook invloed op het modebeeld. Klederdracht verdween in de kast en wie denkt dat men alleen maar in zwart liep zal zich verbazen. Te zien t/m 20.11.22.

In Museum de Kantfabriek (Horst, N-Limburg) draait Langs Geborduurde Wegen. De expositie toont traditionele streekdrachten en borduurkunst uit Zuidwest-China afkomstig uit de indrukwekkende collectie van Ien Rappoldt. Te zien t/m 30.12.22.

Ook in het Textielmuseum: Damast design | Ontwerpen met licht en schaduw. Deze tentoonstelling toont het ontwerp- en maakproces voor damasten tafelgoed met aansprekende ontwerpers, technische innovaties en intrigerende weeftechniek. Te zien t/m 16.01.23.

Het Schoenenkwartier in Waalwijk is feestelijk geopend met Put on your red shoes. Focus van de tentoonstelling is de rol van schoenen in muziek vanaf de jaren ‘50 tot nu. Te zien t/m 05.02.23.

Het Zeeuws Museum (Middelburg) presenteert re-USED re-SATIN. In een breed samenwerkingsverband met wetenschappers, textiel- en modeontwerpers onderzoekt het museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Te zien t/m 02.04.23. Meer leesvoer …

VERWACHT: Vanaf 24 september presenteert Kunstmuseum Den Haag Balenciaga – Meesterlijk zwart. De tentoonstelling is een eerbetoon aan het oeuvre van Cristóbal Balenciaga in deze kleur. Je kunt meer dan 100 topstukken met vaak sculpturale en complexe vormen bewonderen. Te zien t/m 05.03.23.

Wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Kijk dan eens op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar of workshops over spinnen, vilten en weven in het Fries Landbouwmuseum.

Modetentoonstellingen in het buitenland

Kasteel d’Ursel in Hingene, België presenteert Print & Paint: 350 Years of Flowers on Cotton. De tentoonstelling toont de unieke collectie beschilderde en bedrukte katoenen stoffen van het kasteel en combineert deze met tientallen bruiklenen van het Antwerpse ModeMuseum, nooit eerder getoonde interieurzichten en werken van hedendaagse kunstenaars. Te zien t/m 09.10.22.

In het Brusselse Mode & Kant Museum draait Kidorama, 200 jaar kindermode. Deze tentoonstelling laat de invloed van de kinderkleding sinds 1820 op onze hedendaagse kindermode zien en belicht daarbij de rol van het kind in onze samenleving. Te zien t/m 05.03.23. Meer leesvoer …

In Modemuseum Hasselt draait de tentoonstelling DressUndress die focust op de fascinatie voor naakt en bedekking in mode. De spanning tussen beiden wordt beïnvloed door tijdgebonden normen en waarden en actuele vraagstukken over het lichaam. Te zien t/m 20.11.22.

In het Musée des Arts Décoratifs in Parijs draait de tentoonstelling Shocking ! Les mondes surréalistes d’Elsa Schiaparelli. De overzichtstentoonstelling laat meer dan 200 werken van de iconische ontwerpster zien, naast creaties van andere door haar geinspireerde top-ontwerpers. Te zien t/m 22.01.23. Meer leesvoer ….

De Fondation Azzedine Alaïa in Parijs presenteert Alaïa avant Alaïa – La genèse d’un style. De tentoonstelling gaat over de beginjaren van Alaïa als modeontwerperen toont hoe hij een eigen stijl ontwikkelde, geworteld in de cultuur van Tunesië en gevoed door het leven in Parijs. Te zien tot 23.10.22.

Groot nieuws voor Dior-fans (zoals Couture College): In Huis Dior in Parijs is La Galerie Dior geopend: een permanent museum gewijd aan het merk, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …

Nog meer Alaïa: in SCAD FASH Lacoste (Provence, Fr) draait Azzedine Alaïa: L’Art de la Mode. Je kunt hier circa twintig stukken van de legendarische ontwerper bewonderen. Te zien tot 29.10.22.

Het Victoria and Albert Museum in Londen presenteert Fashioning Masculinities: The Art of Menswear. De tentoonstelling laat zien hoe mannenkleding door de eeuwen heen is gemodelleerd en opnieuw is gecreëerd. Te zien t/m 06.11.22. Meer leesvoer …

Ook in het V&A in Londen: Africa Fashion. De tentoonstelling zet ontwerpers uit het heden en verleden in de schijnwerpers en laat ook het diverse erfgoed en de culturen van het continent zien. Met foto’s, textiel, muziek en andere visuele kunst. Te zien t/m 16.04.23. Meer leesvoer …

In het Design Museum in Londen draait Bethany Williams: Alternative Systems. De expositie focust op William’s alternatieve visie door afvalmaterialen te gebruiken en samenwerkingen tussen gemeenschappen op te zetten. Gratis te bezoeken en te zien tot 04.09.22.

In het Fashion Museum in Bath draait de permanente tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Met honderd topstukken uit de museumcollectie wordt 400 jaar mode belicht. Een selectie van de stukken vind je in de foto-gallerij!

Ben je deze zomer in New York? Bezoek dan The Metropolitan Museum of Art. In America: A Lexicon of Fashion en In America: An Anthology of Fashion vormen daar een tweedelige tentoonstelling over mode in Amerika. Te zien t/m 05.09.22. Lukt het niet om te gaan? Bekijk dan de bij ‘A Lexicon’ tentoongestelde kleding en de bij ‘An Anthology’ te bezoeken zalen.

Ook in The MET: Kimono Style: The John C. Weber Collection. Deze tentoonstelling belicht de vele transformaties die de kimono tussen de 18de en 20ste eeuw heeft doorgemaakt. Met meer dan zestig kimono’s, naast westerse kleding, Japanse schilderijen, prenten en decoratieve kunstvoorwerpen. Te zien tot 20.02.23. Meer leesvoer en tentoongestelde items …


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.