Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

SEPTEMBER 2019

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • Het Stoffenspektakel is nog even in Nederland. Op 1/10 staat deze grote stoffenmarkt in GOUDA, op 3/10 in KERKRADE, op 6/10 in EXPO HAARLEMMERMEER, op 9/10 in GRONINGEN, op 16/10 in ZUTPHEN, op 23/10 in BARNEVELD en, als laatste dit jaar, op 30/10 in ‘s-HERTOGENBOSCH.
 • Tot en met 27 oktober 2019 heeft het Centraal Museum UTRECHT haar bovenste verdieping gereserveerd voor de tentoonstelling Duran Lantink: Old Stock. Lantink werd bekend vanwege de vagina-broek, die hij in 2018 ontwierp voor de Amerikaanse artiest Janelle Monáe. Tijdens de London Fashion Week 2019 was zijn werk te zien in de International Fashion Showcase, waarin “the best up-and-coming fashion talent from around the world” werd gepresenteerd.
 • Het TextielMuseum in TILBURG toont tot en met 3 november 2019 de tentoonstelling Bauhaus& | Modern Textiles in the Netherlands. Deze zoomt in op de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving. Permanent toont het museum de tentoonstelling De Wollendekenfabriek 1900-1940. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond, inclusief door een stoommachine aangedreven machines.
 • In het Gemeentemuseum DEN HAAG draait de tentoonstelling Let’s Dance! In deze vrolijke tentoonstelling komt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer aan bod. Te zien zijn professionele danskostuums, invloedrijke kostuums uit dansfilms, kleding om in te dansen en ontwerpen voor ballet door verschillende couturiers, zoals Viktor & Rolf, Christian Lacroix, Vivienne Westwood en Iris van Herpen. Deze tentoonstelling loopt tot en met 12 januari 2020
 • De Fashion for Good Experience in AMSTERDAM is een interactief museum gericht op duurzame mode en innovaties. Bezoekers ontdekken de verhalen achter hun kleding en leren hoe ze zelf impact kunnen hebben op de mode-industrie. Tijdens een persoonlijke reis kom je meer te weten over de geschiedenis van “goede” mode, duurzame producten en toekomstige mode-innovaties. In de ontwerpstudio kun je bovendien je eigen Cradle to Cradle Certified™ GOLD T-shirt ontwerpen en printen.
 • Het Rijksmuseum in AMSTERDAM heeft een jurk van aluminium plaatjes van PACO RABANNE aan de collectie toegevoegd. Deze moderne maliënkolders, die Rabanne midden jaren 60 ontwierp, betekenden een radicaal afscheid van traditionele couture. De jurk is te zien op de afdeling 20ste eeuw.
 • WORDT VERWACHT: Vanaf 13 oktober 2019 tot en met 8 maart 2020 toont Kunsthal Kade in ROTTERDAM de tentoonstelling THIERRY MUGLER: Couturissime. Deze grootschalige overzichtstentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • In de Orangerie van het Waterkasteel in Aalst (BELGIE) draait de tentoonstelling PiKANT!. ‘Pikante kant’ presenteert de geschiedenis van de lingerie in de 20ste eeuw. In de hoofdrollen: beha’s, slipjes, korsetten en unieke vintage cars in een ondeugende dialoog. ‘Kant als levensdraad’ belicht kant in topstukken uit de kunstgeschiedenis – met namen als Rubens, Van Dyck, Jordaens. ‘Kant als kunst’ toont het neusje van de zalm van de contemporaine kantkunst. Te zien tot en met 30 september 2019.
 • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL toont de tentoonstelling Beautiful Lace & Carine Gilson. De Brusselse ontwerpster Carine Gilson creëert al 30 jaar hoogwaardige lingerie die zijde met kant combineert. In deze tentoonstelling onthult zij wat haar inspireert en beschrijft ze het creatieve proces dat aan de basis ligt van haar weelderige en geraffineerde stukken. Te zien tot en met 19 april 2020.
 • In het Musée Bourdelle in PARIJS draait de tentoonstelling Back Side / Dos à la mode. Terwijl mode zich doorgaans graag van voren laat bewonderen, richt deze tentoonstelling (eerder te zien in het Mode en Kant Museum, Brussel) alle aandacht op de achterkant. Te zien tot 17 november 2019. … Leesvoer en plaatjes
 • Het Kant- en Modemuseum in Calais (FRANKRIJK) geeft de Belgische ontwerper OLIVIER THEYSKENS voor zijn 10de verjaardag carte blanche voor de tentoonstelling Olivier Theyskens, In praesentia. Theyskens, achtereenvolgens artistiek directeur van de modehuizen Rochas en Nina Ricci, geniet internationale erkenning door zijn opmerkelijke modeshows. De tentoonstelling is een creatieve dialoog tussen het unieke werk van Theyskens en de historische, textiel- en industriële collecties van het museum. Te zien tot 5 januari 2020.
 • Hotpants en minirokken staan centraal in het Victoria en Albert Museum in LONDEN bij de tentoonstelling Mary Quant. Tot 16 februari 2020 kun je terug naar de swinging sixties!
 • Ben je liefhebber van historische kleding? Breng dan eens een bezoek aan het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië). De collectie van dit museum is prachtig!
 • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.