Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

JUNI 2020

De musea zijn weer geopend en gelukkig zijn de meeste modetentoonstellingen verlengd! Check wel de bezoekersinformatie en reserveer je tickets online, voorafgaand aan je bezoek.

In deze update vind je een overzicht van:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

  • Vanaf zondagavond 21 juni zend NPO1 het 5e seizoen uit van THE GREAT BRITISH SEWING BEE. Afleveringen beginnen om 21.25 uur.
  • Volgens de Facebook-pagina van het Klederdrachtmuseum in AMSTERDAM draait de tentoonstelling KOTOMISI nog de hele maand juni. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Het museum heeft het zwaar en kan wel wat steun gebruiken!
  • In het Centraal Museum UTRECHT draait nog tot 5 juli 2020 een presentatie over de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. De meest herkenbare signatuur van Van Bergen is de plissé en het integreren van sieraadobjecten in zijn ontwerpen. De kleine en sprankelende presentatie toont een prachtig overzicht van Van Bergens oeuvre, van vroege ontwerpen tot zijn laatste designs. Tevens verweeft Van Bergen in deze presentatie enkele kunstwerken uit de bestaande museumcollectie, visueel verwijzend naar technieken en materialen die hem inspireren.
  • Tot en met 6 september 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
  • Voor het eerst in vijftig jaar toont het DORDRECHTS Museum zijn uitgebreide modecollectie in de tentoonstelling Slow Fashion. Met een selectie van 50 topstukken presenteert het museum de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode, van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling laat zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 13 september 2020.

Modetentoonstellingen in het buitenland

  • In het Museum aan de Stroom (MAS) in ANTWERPEN draait tot 10 augustus 2020 de tentoonstelling Cool Japan. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. De modetentoonstelling laat je kennismaken met de Japanse en Belgische avant-gardemode die in de jaren 1980 een ware revolutie ontketende op de Parijse catwalks. Ook wordt de wisselwerking tussen Japanse en Belgische ontwerpers belicht. Het voor renovatie gesloten MoMu heeft hiervoor creaties uitgeleend van Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Rei Kawakubo (oprichtster van het merk Comme des Garçons), Haider Ackermann en Ann Demeulemeester. Meer leesvoer en foto’s …
  • In het Modemuseum HASSELT (België) is de tentoonstelling SMUK. Decoratie in de mode: een show-off verlengd tot 30 augustus 2020. Je maakt een tijdreis in de wereld van opsmuk en versiering, van het 18e eeuwse rococo tot recente technieken als 3D-printing. De tentoonstelling ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van creaties van Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen. Ook leuk: je kunt een eigen sierspeld of manchetknoop maken aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing. Meer leesvoer en foto’s …
  • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.

Ontbreekt een tentoonstelling of activiteit op deze pagina?
Stuur dan een bericht aan Couture College. Couture College beoordeelt dan of ze deze in het overzicht opneemt.