Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

NOVEMBER 2023

Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen die je in Nederland en het (veelal nabije) buitenland kunt bezoeken. Ook plaatst Couture College hier regelmatig links naar textielactiviteiten en online mode-inspiratie.

Inhoud pagina:

Modetentoonstellingen (NL)
Textielactiviteiten (NL)
Permanente tentoonstellingen (NL)
Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen (NL)

Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode. Naast een eerbetoon aan Vivienne Westwood komen talloze andere Britse ontwerpers aan bod, zoals AlexanderMcQueen, Stella McCartney, Mary Quant, Paul Smith en John Galliano. Te zien t/m 07.01.24.

In Museum Catharijneconvent in Utrecht is Fashion for God te zien. Na de Reformatie kunnen katholieken alleen nog in schuilkerken samenkomen. Gedragen baljurken worden aan de kerk geschonken en vermaakt tot rijkversierde gewaden voor kerkelijke voorgangers. De koopkappen worden tentoongesteld met voorbeelden van japonnen van vrijwel dezelfde stof. Te zien t/m 21.01.24.

Het Wereldmuseum in Amsterdam presenteert de tentoonstelling Diva’s over de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek. Centraal staan sterren als Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz wier muziek en films mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Je kunt hier ook een aantal gedragen creaties bewonderen. Te zien t/m 03.03.24. Meer leesvoer …

In het Schoenenkwartier in Waalwijk kun je De magie van Cuir Bouilli ontdekken. Cuir bouilli betreft een techniek waarbij leer verandert in een rigide en waterdicht materiaal. Oorspronkelijk werd dit materiaal gebruikt voor beschermingsfuncties, in de huidige tijd voor design en mode. De tentoonstelling biedt middeleeuwse wapenuitrustingen, Dutch Design en natgevormde leren haute couture creaties. Te zien t/m 31.03.24.

Stedelijk Museum Breda presenteert Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900. De tentoongestelde items betreffen alledaagse kleding, van namiddagjapon tot boerenkiel en cadettenuniform. Deze geven, samen met accessoires, archiefmateriaal, foto’s en persoonlijke verhalen, een bonte collage van het leven in Breda en (West-) Brabant rond 1900. Te zien t/m 07.04.24.

Het Zeeuws Museum in Middelburg onderzoekt de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding met HOTCHPOTCH. Voor deze tentoonstelling hebben modeontwerper Duran Lantink en de deelnemers van het Pennywafelhuis Zeeuwse streekdracht gedeconstrueerd en gereconstrueerd tot nieuwe kunstcreaties. Te zien t/m 29.09.24.

Textielactiviteiten (NL)

Woon je in (de buurt van) Amersfoort en wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Bekijk dan de agenda van de Katoendrukkerij. Je kunt daar onder meer workshops over katoendrukken volgen.

Voor activiteiten elders in Nederland of gewoon thuis kijk je op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar.

Permanente tentoonstellingen (NL)

Smaakte je cursus Textielkennis naar meer? Bezoek dan het Textielmuseum in Tilburg, een dynamisch en creatief museum in bedrijf. Hier komen design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samen. Het museum heeft ook regelmatig leuke tentoonstellingen.

Ben je liefhebber van de schilderijen van Carel Willink en de couturecreaties van Fong Leng? Breng dan een bezoek aan het Museum voor Modern Realisme in Kasteel RUURLO (GD). Naast de schilderijen van Willink, zijn in een semi-permanente tentoonstelling vier ontwerpen te bewonderen van de ontwerpster die onder meer zijn vrouw Mathilde kleedde.

In online platform Modemuze werken diverse instellingen samen om hun mode- en kostuumcollecties permanent online zichtbaar te maken. Het platform geeft een uitgebreid en zeer volledig overzicht van de Nederlandse mode- en kostuumgeschiedenis. Je kunt zelf zoeken op trefwoord, museum en periode.

Modetentoonstellingen in het buitenland

In achtereenvolgens: België | Duitsland | Frankrijk | Groot-Brittannië | Italië | Scandinavië | Overig

België

ModeMuseum Antwerpen presenteert ECHO. Gehuld in herinnering. Deze tentoonstelling verkent de intieme band tussen kleding en herinnering en gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie. Te zien t/m 25.02.24.

MoMu Antwerpen presenteert in haar galerij Baloji Augurism. Het werk van muzikant, dichter, ontwerper en filmmaker Baloji confronteert de filosofie, rituelen en traditionele kledij van de Congolese cultuur en verkent de band met de Europese avant-garde en hedendaagse thema’s. Hierdoor ontstaan verhalen over de complexiteit van identiteit. Te zien t/m 16.06.24.

MoMu Antwerpen heeft hiernaast een permanente tentoonstelling Mode uit de MoMu-collectie. Met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit haar ruim 35.000 stuks tellende vaste collectie belicht het modemuseum avant-garde Belgische en internationale mode.

Het Mode & Kant Museum in Brussel presenteert Diane von Furstenberg. Woman Before Fashion. De tentoonstelling laat je kennismaken met het werk van de vermaarde modeontwerpster en met de Belgisch-Amerikaanse als persoon. Rode draad is haar bekendste ontwerp: de wikkeljurk. Te zien t/m 07.01.24. Meer leesvoer …

In Modemuseum Hasselt draait de expositie We need to talk about Fashion. Deze expositie plaatst circa 100 recent verworven collectiestukken in een nieuw daglicht aan de hand van thema’s als verzet, eerlijkheid en plezier. Zo ervaar je dat de tijdgeest de manier bepaalt waarop mode en kleding wordt beleefd. Te zien t/m 18.02.24.

Duitsland

In het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg draait de tentoonstelling I.M POSSIBLE – Fashion Unleashed. Twintig rebelse creaties van ontwerpers als Vivienne Westwood, Martin Margiela and Iris van Herpen laten zien dat wanneer mode wordt ontleed, nieuwe mogelijkheden ontstaan voor expressie. Te zien t/m 06.07.25.

Het Kunstgewerbemuseum in Berlijn heeft een permanente modetentoonstelling in haar Modegallerie. Circa 130 creaties laten 150 jaar modegeschiedenis zien, van hoofse rococo creaties tot salon kleding uit de belle époque en couture uit het vorige decennium. Met werk van onder meer Paul Poiret, Elsa Schiaparelli and Christian Dior.

Frankrijk

Vanaf 29.11.23: In Musée des Arts Décoratifs in Parijs heeft nationale trots Van Herpen een eigen tentoonstelling. Iris van Herpen: Sculpting the Senses toont een overzicht van vijftien jaar innovatief ontwerp in 112 creaties èn geeft een kijkje in inspiratie, materialen en techniek achter de couturecollecties. Te zien t/m 28.04.24. Meer leesvoer …

Palais Galliera in Parijs presenteert Azzedine Alaïa, couturier collectionneur. Deze tentoonstelling betreft niet het werk van de virtuose coutier zelf, maar zijn grote verzameling haute couture. Je kunt creaties bewonderen van onder meer Madeleine Vionnet, Chanel, Elsa Schiaparelli, Jean Patou, Vivienne Westwood en John Galliano. Te zien t/m 21.01.24.

Palais Galliera in Parijs presenteert de tentoonstelling La Mode en mouvement over de geschiedenis van mode in de sport, van de 18e eeuw tot heden. Te zien t/m 07.09.25. Meer leesvoer en foto’s …

In de Fondation Azzedine Alaïa in Parijs draait ALAÏA / GRÈS – Beyond fashion. De tentoonstelling is vormgegeven als een dialoog tussen het sculpturale werk van Madame Grès en Azzedine Alaïa. Beide couturiers waren absolute meesters in moulage, plisseerwerk en de perfecte valling van stof. Te zien t/m 11.02.24.

La Galerie Dior in Parijs is een permanent museum gewijd aan het merk Dior, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …

Musée Yves Saint Laurent in Parijs stelt het werk van de gelijknamige couturier permanent ten toon en heeft afwisselende exposities. Momenteel draait daar YVES SAINT LAURENT – SHAPES & FORMS. Deze expositie is te zien t/m 14.01.24.

Groot-Brittannië

In het Victoria and Albert Museum in Londen draait DIVA. Deze tentoonstelling zet de kracht en creativiteit van iconische performers centraal, van operasterren tot moderne wereldwijde ‘megasterren’. Met meer dan 250 objecten op het gebied van mode, fotografie, design, kostuums en muziek. Te zien t/m 07.04.24. Meer leesvoer …

V&A in Londen heeft tevens de grote tentoonstelling Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto. Meer dan 180 creaties belichten de ontwikkeling van de stijl van Chanel en de oprichting van het modehuis. Te zien t/m 25.02.24. Meer leesvoer …

In het Design Museum in Londen draait REBEL: 30 Years of London Fashion. De tentoonstelling presenteert circa 100 innovatieve creaties afkomstig uit baanbrekende beginnende collecties, veelal bekend uit de popcultuur. Ook zijn films, tekeningen, archiefmateriaal en andere gedenkwaardigheden te zien van bekende ontwerpers uit het VK. Te zien t/m 11.02.24.

In Somerset House in London draait The Missing Thread – Untold Stories of Black British Fashion. Aan de hand van mode, muziek, fotografie, kunst en design verkent de tentoonstelling hoe de identiteit van Black style zich in de afgelopen vijf decenia heeft gevormd en de gevestigde modecultuur heeft beïnvloed. Te zien t/m 07.01.24.

In het Fashion Museum in Bath draait de permanente tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Met honderd topstukken uit de museumcollectie wordt 400 jaar mode belicht. Een selectie van de stukken vind je in de foto-gallerij!

Italië

Geen overzicht van Italië is compleet zonder Valentino Garavani. Een compleet virtueel museum is gewijd aan deze ontwerper. Gewoon vanuit je stoel te bezoeken dus!

De hoofdindustrie in Como is, ondanks het bloeiende toerisme, het vervaardigen van zijden stoffen en kleding. Je vindt hier dan ook het Museo della Seta dat geheel is gewijd aan zijde. Tijdens je bezoek leer je van alles over productie, weven en bedrukken en ook over de geschiedenis van de zijde in Como.

Armani/Silos in Milaan presenteert een permanent overzicht van meer de 40 jaar durende cariere van de couturier. Met 400 creaties and talloze accessoires van Armani’s ready-to-wear collecties. Kijk ook even bij elke fotogallerij op deze pagina! Hiernaast heeft het museum exposities.

Het Museo della Moda e del Costume in het Palazzo Pitti in Florence heeft een permanente tentoonstelling met kleding, juwelen en accessoires van de 18e eeuw tot heden. Publiekstrekkers zijn 20e eeuwse creaties gedragen door sterren uit de film-, theater- en operawereld. Hiernaast heeft het museum regelmatig exposities.

Ook in Florence is Gucci Garden, een klein museum gewijd aan het Italiaanse modehuis. Volgens de reviews zijn niet alle bezoekers onder de indruk van het museum, dus bezoek het eerst even virtueel. Wel een aanrader is de boutique met unieke stukken van het merk.

Als je toch in Florence bent, kun je een bezoek aan Museo Salvatore Ferragamo niet overslaan. Het bedrijfsmuseum is gewijd aan de geschiedenis van de firma van Italie’s bekendste schoenontwerper en zijn creaties.

Het Museo del Tessuto in Prato (bij Florence) is gewijd aan de antieke en hedendaagse textielkunst en -produktie. Het is gelegen in één van de belangrijkste centra van de textielindustrie in Europa. Naast de permanente tentoonstelling heeft het museum exposities.

Het Museo di Palazzo Mocenigo in Venetië stelt antiek textiel en historische kleding tentoon in haar paleiszalen. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan parfum. Ook heeft het museum regelmatig exposities.

Scandinavië / Norden

Het Designmuseum Danmark in Kopenhagen presenteert PROUD – a modern narrative of folk costumes. Hier kun je 21 uitbundige creaties van ontwerper Nicholas Nybro zien. Elk ontwerp vertelt een verhaal over identiteit, diversiteit en een gevoel van thuishoren. Te zien t/m 03.03.24.

De collectie van het Zweedse Nordiska museet in Stockholm focust op de noorse samenleving van de 16e eeuw tot heden en omvat zowel dagelijkse voorwerpen als exclusieve items. Momenteel draait daar British – ever so Nordic. Deze tentoonstelling gaat over de invloed van Groot-Brittannië op mode, kleding en leefstijl in het Noorden van Europa.

Het Zweedse Röhsska Museet in Göteborg is gewijd aan design, mode en toegepaste kunst en bezit onder meer een modecollectie uit de 20e en 21e eeuw. Via de website kun je ook zoeken in deze collectie.

In het Zweedse Textil Museet in Borås staan kleding en textiel centraal. Momenteel draait daar Clothes & Couture. Met deze tentoonstelling laat het museum zien hoe het Parijs van de 20e eeuw werd vertaald naar praktische en draagbare kleding voor de Zweedse vrouw. Te zien t/m 01.09.24.

Noorwegen’s Nasjonalmuseet in Olso heeft een zaal met hedendaagse Noorse mode. Hier kun je onder meer koninklijke collecties van de Koninginnen Maud en Sonja en creaties van bekende modeontwerpers als Per Spook and Peter Dundas bewonderen.

Het Norsk Folkemuseum in Oslo heeft een permanente tentoonstelling Folk Dress met Noorse kleding voor alledag en festiviteiten en traditionele Sami kleding.

Overig

De tentoonstelling Karl Lagerfeld: A Line of Beauty in The Metropolitan Museum of Art in New York is al afgelopen. Vanuit Nederland kun je toch genieten van de video’s en foto’s op de website van het museum en van foto’s elders …


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.