Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

JANUARI 2020

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • Het STOFFENSPEKTAKEL is weer in het land. Op 19 februari staat deze grote stoffenmarkt in GRONINGEN en op 26 februari in BARNEVELD. De andere data en plaatsen vind je op de website.
 • In Kunsthal Kade in ROTTERDAM draait de tentoonstelling THIERRY MUGLER: Couturissime. Deze grote overzichtstentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief. De nadruk ligt op Mugler’s prêt-à-porter en haute couture collecties: ruim 150 outfits uit de periode tussen 1977 – 2014, aangevuld met accessoires, video’s, archiefdocumenten, schetsen en werk van bekende modefotografen. Te zien tot en met 8 maart 2020. Leesvoer over Thierry Mugler …
 • Tot en met 10 mei 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
 • In het Stedelijk Museum SCHIEDAM draait de tentoonstelling Modest Fashion. De creaties van de Modest Fashion-voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. De tentoonstelling combineert fun en fashion, sluit aan bij de tijdgeest en is tegelijkertijd een lust voor het oog. Ontwerper Said Mahrouf, die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakte speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Te zien tot en met 9 februari 2020. Leesvoer over de tentoonstelling …
 • Voor het eerst in vijftig jaar toont het DORDRECHTS Museum zijn uitgebreide modecollectie in de tentoonstelling Slow Fashion. Met een selectie van 50 topstukken presenteert het museum de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode, van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling laat zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven. Te zien tot en met 12 april 2020.
 • In het Klederdrachtmuseum in AMSTERDAM draait de tentoonstelling KOTOMISI. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Ideaal om te combineren met de Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in dezelfde stad. Meer leesvoer …
 • De Fashion for Good Experience in AMSTERDAM is een interactief museum gericht op duurzame mode en innovaties. Bezoekers ontdekken de verhalen achter hun kleding en leren hoe ze zelf impact kunnen hebben op de mode-industrie. Tijdens een persoonlijke reis kom je meer te weten over de geschiedenis van “goede” mode, duurzame producten en toekomstige mode-innovaties. In de ontwerpstudio kun je bovendien je eigen Cradle to Cradle Certified™ GOLD T-shirt ontwerpen en printen.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL toont de tentoonstelling Beautiful Lace & Carine Gilson. De Brusselse ontwerpster Carine Gilson creëert al 30 jaar hoogwaardige lingerie die zijde met kant combineert. In deze tentoonstelling onthult zij wat haar inspireert en beschrijft ze het creatieve proces dat aan de basis ligt van haar weelderige en geraffineerde stukken. Te zien tot en met 19 april 2020.
 • In het Museum aan de Stroom (MAS) in ANTWERPEN draait tot 19 april 2020 de tentoonstelling Cool Japan. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. De modetentoonstelling laat je kennismaken met de Japanse en Belgische avant-gardemode die in de jaren 1980 een ware revolutie ontketende op de Parijse catwalks. Ook wordt de wisselwerking tussen Japanse en Belgische ontwerpers belicht. Het voor renovatie gesloten MoMu heeft hiervoor creaties uitgeleend van Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Rei Kawakubo (oprichtster van het merk Comme des Garçons), Haider Ackermann en Ann Demeulemeester. Meer leesvoer en foto’s …
 • In het Modemuseum HASSELT (België) draait de tentoonstelling SMUK. Decoratie in de mode: een show-off. Je maakt een tijdreis in de wereld van opsmuk en versiering, van het 18e eeuwse rococo tot recente technieken als 3D-printing. De tentoonstelling ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van creaties van Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen. Ook leuk: je kunt een eigen sierspeld of manchetknoop maken aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing. Te zien tot en met 8 maart 2020.
 • Hotpants en minirokken staan centraal in het Victoria en Albert Museum in LONDEN bij de tentoonstelling Mary Quant. Tot 16 februari 2020 kun je terug naar de swinging sixties!
 • Ben je liefhebber van historische kleding? Breng dan eens een bezoek aan het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië). De collectie van dit museum is prachtig!
 • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.