Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

MAART 2023

Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen die je in Nederland en het (veelal nabije) buitenland kunt bezoeken. Ook plaatst Couture College hier regelmatig links naar textielactiviteiten en online mode-inspiratie.

Inhoud pagina:

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)
Modetentoonstellingen in het (veelal nabije) buitenland

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)

Het Stoffenspektakel is nog even in het land. Deze grote stoffenmarkt is op 16/4 in Leeuwarden, op 30/4 in Eindhoven en op 1/5 in Kerkrade. Check voor je vertrek de agenda voor eventuele wijzigingen.

Het Zeeuws Museum (Middelburg) presenteert re-USED re-SATIN. In een breed samenwerkingsverband met wetenschappers, textiel- en modeontwerpers onderzoekt het museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Te zien t/m 02.04.23. Meer leesvoer …

Het Groninger Museum brengt met Gianni Versace Retrospective de carrière van de invloedrijke en excentrieke Italiaanse couturier opnieuw tot leven. De kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt je mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Te zien t/m 07.05.23.

Museum JAN in Amstelveen presenteert Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode. Mode-illustrator Piet Paris reflecteert hier met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN. Ook laat hij zijn tekeningen een dialoog aangaan met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Te zien t/m 18.06.23.

In het Amsterdam Museum draait de tentoonstelling Continue This Thread waarin gastcuratoren Karim Adduchi en Tess van Zalinge de kracht van handwerk verkennen. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en eigen creaties. Te zien t/m 03.09.23. Meer leesvoer …

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam presenteert de tentoonstelling Workwear. De tentoonstelling belicht de vormentaal, duurzame materialen en symbolische betekenis van kleren die ooit werden ontworpen als gereedschap en nu dagelijkse mode en haute couture inspireren. Te zien t/m 10.09.23.

Wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Kijk dan eens op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar of workshops over spinnen, vilten en weven in het Fries Landbouwmuseum.

Modetentoonstellingen in het buitenland

België

In Modemuseum Antwerpen (MoMu) draait Geometrically Wired. IO Van Oostveldt tussen kleding en kunst. De tentoonstelling biedt een inkijk in het leven en werk van de Belgische kunstenares IO Van Oostveldt en belicht haar veelzijdige creativiteit met haar ontwerpschetsen, kledingcreaties en beeldende kunst. Te zien t/m 30.07.23.

MoMu heeft ook een permanente tentoonstelling Mode uit de MoMu-collectie. Met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit haar ruim 35.000 stuks tellende vaste collectie belicht het modemuseum avant-garde Belgische en internationale mode.

In Modemuseum Hasselt (Be) draait de expositie BAGS: INSIDE OUT. Hier illustreren bijna 300 objecten de eeuwenoude en wereldwijde fascinatie voor de tas, inclusief het maakproces en de ingrediënten die haar succes bepalen, zoals de uiting van identiteit en status. Te zien t/m 14.05.23.

Frankrijk

Groot nieuws voor Dior-fans (zoals Couture College): In Huis Dior in Parijs is La Galerie Dior geopend: een permanent museum gewijd aan het merk, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …

Groot-Brittannië

Het Victoria and Albert Museum in Londen presenteert Africa Fashion. De tentoonstelling zet ontwerpers uit het heden en verleden in de schijnwerpers en laat ook het diverse erfgoed en de culturen van het continent zien. Met foto’s, textiel, muziek en andere visuele kunst. Te zien t/m 16.04.23. Meer leesvoer …

Ben je toch in het V&A, bezoek dan ook Hallyu! The Korean Wave. Deze tentoonstelling focust op de kleurrijke en dynamische populaire cultuur van Zuid Korea, het ontstaan van de Korean Wave en de invloed op de wereldwijde industrie rond film, drama, muziek, fandom, schoonheid en mode. Te zien t/m 25.06.23. Meer leesvoer en foto’s …

In het Fashion Museum in Bath draait de permanente tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Met honderd topstukken uit de museumcollectie wordt 400 jaar mode belicht. Een selectie van de stukken vind je in de foto-gallerij!


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.