Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

APRIL 2019

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

  • Mooie stoffen nodig? Het Stoffenspektakel is nog op enkele data in Nederland! Op 22/4 staat deze mooie stoffenmarkt in DEN LEEUWARDEN, op 1/5 in KERKRADE en, als voorlopig laatste datum, op 7/5 in GOUDA. Gaat dit niet lukken? Kijk dan voor een overzicht van de beste stoffenwinkels en -markten op deze pagina op de Couture College website.
  • In het Museum aan het Vrijthof in MAASTRICHT draait de tentoonstelling Het meisje, De Jurk en De Parel. Couturier Ronald Kolk toont ruim 50 creaties uit zijn omvangrijke ouvre dat bekend staat als flamboyant en theatraal. Goudsmit Margareth Stalman toont een indrukwekkende collectie van haar juwelen. De tentoonstelling is een ode aan het ambachtelijk vakmanschap. Twee ateliers worden gerealiseerd waar je het maakproces kunt zien en voelen. Te zien tot 16 juni 2019.
  • Het Rijksmuseum in AMSTERDAM toont met Chintz: Global Textile in dertig objecten de ontwikkeling van Chintz en hoe Chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde. De uit India afkomstige katoenen stof met kleurrijke botanische motieven werd gebruikt voor kleding en interieur. Te zien tot en met 21 juli 2019 in de afdeling Special Collections van het museum.
  • Het TextielMuseum in TILBURG presenteert tot en met 12 mei 2019 de tentoonstelling Cultural Threads. De tentoonstelling presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Hiernaast kun je in het museum de permanente tentoonstelling De Wollendekenfabriek 1900-1940 zien. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond, inclusief door een stoommachine aangedreven machines.
  • Ben je liefhebber van de schilderijen van Carel Willink en de couturecreaties van Fong Leng? Breng dan een bezoek aan het Museum voor Modern Realisme in Kasteel RUURLO (GD). Naast de schilderijen van Willink, zijn in een semi-permanente tentoonstelling vijf sprookjesachtige ontwerpen te bewonderen van de ontwerpster die onder meer zijn vrouw Mathilde kleedde.

Modetentoonstellingen in het buitenland

  • Ben je in LONDEN? Breng dan eens een bezoek aan Room 40 van het Victoria en Albert Museum. Zelf zegt het V&A: “Spanning five centuries, our Fashion collection is the largest and most comprehensive collection of dress in the world. Key items in the collection include rare 17th century gowns, 18th century ‘mantua’ dresses, 1930s eveningwear, 1960s daywear and post-war couture.”
  • In het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië) draait de tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Deze kun je tot 1 januari 2019 bezoeken. Tot 28 april 2019 is in het museum tevens de tentoonstelling Royal Women te zien.
  • Het Victoria en Albert Museum in LONDEN presenteert tot en met 14 juli 2019 de prachtige tentoonstelling Christian Dior: Designer of Dreams die eerder in Parijs te zien was.
  • In MONTREAL, Canada is een permanente barbie-tentoonstelling geopend die volledig is gewijd aan haute couture! In de Barbie expo zijn meer dan duizend Barbies te bewonderen in creaties van ’s werelds grootste modehuizen, waaronder Versace, Oscar de La Renta en Christian Dior.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.