Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

MAART 2020

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

  • Het STOFFENSPEKTAKEL is weer in het land. Op 18 maart staat deze grote stoffenmarkt in GOES, op 1 april in ZUTPHEN en op 13 april in LEEUWARDEN. De andere data en plaatsen vind je op de website.
  • Tot en met 10 mei 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
  • In het Centraal Museum Utrecht draait een presentatie over de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. De meest herkenbare signatuur van Van Bergen is de plissé en het integreren van sieraadobjecten in zijn ontwerpen. De kleine en sprankelende presentatie toont een prachtig overzicht van Van Bergens oeuvre, van vroege ontwerpen tot zijn laatste designs. Tevens verweeft Van Bergen in deze presentatie enkele kunstwerken uit de bestaande museumcollectie, visueel verwijzend naar technieken en materialen die hem inspireren. Te zien tot 10 mei 2020. Meer leesvoer …
  • Voor het eerst in vijftig jaar toont het DORDRECHTS Museum zijn uitgebreide modecollectie in de tentoonstelling Slow Fashion. Met een selectie van 50 topstukken presenteert het museum de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode, van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling laat zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven. Te zien tot en met 12 april 2020.
  • In het Klederdrachtmuseum in AMSTERDAM draait tot en met 1 juni 2020 de tentoonstelling KOTOMISI. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Ideaal om te combineren met de Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in dezelfde stad. Meer leesvoer …
  • De Fashion for Good Experience in AMSTERDAM is een interactief museum gericht op duurzame mode en innovaties. Bezoekers ontdekken de verhalen achter hun kleding en leren hoe ze zelf impact kunnen hebben op de mode-industrie. Tijdens een persoonlijke reis kom je meer te weten over de geschiedenis van “goede” mode, duurzame producten en toekomstige mode-innovaties. In de ontwerpstudio kun je bovendien je eigen Cradle to Cradle Certified™ GOLD T-shirt ontwerpen en printen.

Modetentoonstellingen in het buitenland

  • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL toont de tentoonstelling Beautiful Lace & Carine Gilson. De Brusselse ontwerpster Carine Gilson creëert al 30 jaar hoogwaardige lingerie die zijde met kant combineert. In deze tentoonstelling onthult zij wat haar inspireert en beschrijft ze het creatieve proces dat aan de basis ligt van haar weelderige en geraffineerde stukken. Te zien tot en met 19 april 2020.
  • In het Museum aan de Stroom (MAS) in ANTWERPEN draait tot 19 april 2020 de tentoonstelling Cool Japan. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. De modetentoonstelling laat je kennismaken met de Japanse en Belgische avant-gardemode die in de jaren 1980 een ware revolutie ontketende op de Parijse catwalks. Ook wordt de wisselwerking tussen Japanse en Belgische ontwerpers belicht. Het voor renovatie gesloten MoMu heeft hiervoor creaties uitgeleend van Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Rei Kawakubo (oprichtster van het merk Comme des Garçons), Haider Ackermann en Ann Demeulemeester. Meer leesvoer en foto’s …
  • In het Modemuseum HASSELT (België) is de tentoonstelling SMUK. Decoratie in de mode: een show-off verlengd tot 1 juni 2020. Je maakt een tijdreis in de wereld van opsmuk en versiering, van het 18e eeuwse rococo tot recente technieken als 3D-printing. De tentoonstelling ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van creaties van Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen. Ook leuk: je kunt een eigen sierspeld of manchetknoop maken aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing.
  • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.