Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

JANUARI 2021

Op deze pagina vind je online inspiratie op gebied van mode en textiel. De fysieke modetentoonstellingen en textielactiviteiten kun je tijdens de lockdown niet bezoeken. Ze staan wel vermeld, zodat je alvast kunt nagaan welke instellingen je na de lockdown met een fysiek bezoek wilt steunen. Wellicht wordt een aantal tentoonstellingen nog verlengd!

In deze update vind je een overzicht van:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
Online inspiratie
Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • Het Kunstmuseum DEN HAAG toont de tentoonstelling Mode in Kleur! – Mode die durft. Deze tentoonstelling vertelt modeverhalen over de symboliek van kleur. Te zien zijn creaties van een lange lijst van nationale en internationale topontwerpers èn kleurrijke kostuums uit de periode van de achttiende eeuw tot nu. De creaties komen voor een deel uit de eigen collectie van het museum en zijn aangevuld met werk uit enkele kleurrijke recente collecties van onder anderen Claes Iversen, Bas Kosters, Iris van Herpen en Valentino. Te zien tot en met 28 februari 2021. Meer leesvoer …
 • In het Stadsmuseum Almelo draait de expositie Barbie, wie kent haar niet! Meer dan 600 Barbies van de grootste verzamelaar ter wereld Bettina Dorfmann zijn te zien. De diverse modelijnen van de Barbiepop, van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode, staan centraal. Te zien tot en met 31 januari 2021.
 • In het Zuiderzeemuseum in ENKHUIZEN draait de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. De tentoonstelling focust op oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren. Ook is hedendaags design te zien dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Te zien tot en met 3 januari 2021.
 • De Vrije Academie organiseert vanaf september in verschillende plaatsen in Nederland de collegereeks Modeontwerpers: 10 Iconen. De reeks focust op leven, werk, creaties en nalatenschap van ontwerpers die niet alleen beroemd zijn, maar ook een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de mode. Aan bod komen: Paul Poiret, Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Cristobal Balenciaga, Yves Saint Laurent, Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Viktor & Rolf en Alexander McQueen. In Amsterdam, Apeldoorn, Haarlem en Gouda moet de reeks nog starten. De kosten bedragen € 179,- inclusief studiemateriaal.
 • WORDT VERWACHT: Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met een multimediale tentoonstelling Youthquake over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. In een wervelende audiovisuele show volgen historische mini-me’s, runways met tienermodellen en seniore paradijsvogels elkaar op. Daaromheen is in verschillende thema’s te zien hoe mode, marketing en (sociale) media de afgelopen eeuw in de ban zijn geraakt van jonge mensen. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Modemuseum Hasselt en Nederlands modehuis Maison the Faux en is te zien tot en met 13 juni 2021.

Online inspiratie

 • Modehuis Dior heeft een uur durende documentaire online gezet over de totstandkoming van de Designer of Dreams-tentoonstelling die in 2017 in Parijs is vertoond. De documentaire is in het Frans, dus zet de ondertiteling aan op Youtube.
 • Het Costume Institute van The Metropolitan Museum of Art (MET) in New York heeft een vituele rondleiding van haar nieuwste modetentoonstelling About Time: Fashion and Duration online gezet.
 • Het Stedelijk Museum Schiedam heeft haar recente expositie Modest Fashion over ‘bedekte mode’ online gezet via een virtuele tour.
 • Ook het Rijksmuseum heeft een online tentoonstelling. Accessorize! belicht zo’n 250 topstukken uit prachtige collectie van modeaccessoires van het museum.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • In het Mode en Kant Museum in BRUSSEL draait de tentoonstelling Masculinities over de codes van mannelijkheid en de evolutie daarvan. Van de ‘Great Male Renunciation’ (“grote mannelijke verzaking”) van het einde van de 18e eeuw tot het kostuum, de stropdas en de androgyne mode van 2020. Te zien tot en met 13 juni 2021.
 • Het Modemuseum HASSELT (België) toont de expositie DRESS.CODE: Collectieverhalen onthuld. Voor deze expo dook het museum in het eigen, rijk gevulde archief van jurken, sieraden, hoeden, handtassen om de verhalen rond deze objecten te belichten. De tentoonstelling wisselt anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen. Te zien tot en met 9 mei 2021.
 • In Palais Galliera in PARIJS draait de bijzondere tentoonstelling Gabrielle Chanel – Manifeste de Mode. Het betreft de eerste grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de iconische modeontwerper (1883-1971). Met maar liefst 350 van haar legendarische ontwerpen geeft de tentoonstelling een mooi beeld van Chanel’s grote invloed op de mode die zelfs vandaag nog voelbaar is. Te zien tot en met 14 maart 2021. Meer leesvoer …

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.

Ontbreekt een tentoonstelling of activiteit op deze pagina?
Stuur dan een bericht aan Couture College. Couture College beoordeelt dan of ze deze in het overzicht opneemt.