Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

AUGUSTUS 2019

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • Tot en met 27 oktober 2019 heeft het Centraal Museum UTRECHT haar bovenste verdieping gereserveerd voor de tentoonstelling Duran Lantink: Old Stock. Lantink werd bekend vanwege de vagina-broek, die hij in 2018 ontwierp voor de Amerikaanse artiest Janelle Monáe. Tijdens de London Fashion Week 2019 was zijn werk te zien in de International Fashion Showcase, waarin “the best up-and-coming fashion talent from around the world” werd gepresenteerd.
 • In Wall House #2 van het GRONINGER Museum draait tot en met 1 september 2019 de expositie Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus, de legendarische Duitse design- en architectuurschool werd opgericht. Wall House #2 wijdt een tentoonstelling aan Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus.
 • Het Rijksmuseum in AMSTERDAM heeft een jurk van aluminium plaatjes van PACO RABANNE aan de collectie toegevoegd. Deze moderne maliënkolders, die Rabanne midden jaren 60 ontwierp, betekenden een radicaal afscheid van traditionele couture. De jurk is te zien op de afdeling 20ste eeuw.
 • In Museum AMSTERDAM draait de tentoonstelling Fashion Statements. In deze tentoonstelling zetten zes toonaangevende hedendaagse ontwerpers hun creaties naast én tegenover historische mode uit de achttiende en negentiende eeuw. Te zien tot en met 8 september 2019. Met de bon uit NS-tijdschrift SPOOR is het 2e entreekaartje ook nog eens gratis.
 • Het TextielMuseum in TILBURG toont tot en met 3 november 2019 de tentoonstelling Bauhaus& | Modern Textiles in the Netherlands. Deze zoomt in op de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving. Permanent toont het museum de tentoonstelling De Wollendekenfabriek 1900-1940. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond, inclusief door een stoommachine aangedreven machines.
 • WORDT VERWACHT 1: Van 28 september 2019 tot en met 12 januari 2020 toont het Gemeentemuseum DEN HAAG de tentoonstelling Let’s Dance!. In deze vrolijke tentoonstelling komt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer aan bod. Te zien zijn professionele danskostuums, invloedrijke kostuums uit dansfilms, kleding om in te dansen en ontwerpen voor ballet door verschillende couturiers, zoals Viktor & Rolf, Christian Lacroix, Vivienne Westwood en Iris van Herpen.
 • WORDT VERWACHT 2: Vanaf 13 oktober 2019 tot en met 8 maart 2020 toont Kunsthal Kade in ROTTERDAM de tentoonstelling THIERRY MUGLER: Couturissime. Deze grootschalige overzichtstentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • De tentoonstelling ‘Femmes Fatales’ in Den Haag gemist? Dan kun je alsnog naar het Modemuseum Hasselt (BELGIE). Hier draait de tentoonstelling Wonder Women: Sterke vrouwen in de mode. Te zien tot 15 september 2019.
 • In de Orangerie van het Waterkasteel in Aalst (BELGIE) draait de tentoonstelling PiKANT!. ‘Pikante kant’ presenteert de geschiedenis van de lingerie in de 20ste eeuw. In de hoofdrollen: beha’s, slipjes, korsetten en unieke vintage cars in een ondeugende dialoog. ‘Kant als levensdraad’ belicht kant in topstukken uit de kunstgeschiedenis – met namen als Rubens, Van Dyck, Jordaens. ‘Kant als kunst’ toont het neusje van de zalm van de contemporaine kantkunst. Te zien tot en met 30 september 2019.
 • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL toont de tentoonstelling Beautiful Lace & Carine Gilson. De Brusselse ontwerpster Carine Gilson creëert al 30 jaar hoogwaardige lingerie die zijde met kant combineert. In deze tentoonstelling onthult zij wat haar inspireert en beschrijft ze het creatieve proces dat aan de basis ligt van haar weelderige en geraffineerde stukken. Te zien tot en met 19 april 2020.
 • Het Museum Angewandte Kunst in Frankfurt (DUITSLAND) presenteert de tentoonstelling Contemporary Muslim Fashions. De tentoonstelling focust op islamitische kledingstijlen uit diverse regio’s in de wereld en reflecteert op de rol van deze kleding bij het uiten van individuele, religieuze en culturele identiteit. Te zien tot 1 september 2019.
 • In het Musée Bourdelle in PARIJS draait de tentoonstelling Back Side / Dos à la mode. Terwijl mode zich doorgaans graag van voren laat bewonderen, richt deze tentoonstelling (eerder te zien in het Mode en Kant Museum, Brussel) alle aandacht op de achterkant. Te zien tot 17 november 2019. … Leesvoer en plaatjes
 • Het Kant- en Modemuseum in Calais (FRANKRIJK) geeft de Belgische ontwerper OLIVIER THEYSKENS voor zijn 10de verjaardag carte blanche voor de tentoonstelling Olivier Theyskens, In praesentia. Theyskens, achtereenvolgens artistiek directeur van de modehuizen Rochas en Nina Ricci, geniet internationale erkenning door zijn opmerkelijke modeshows. De tentoonstelling is een creatieve dialoog tussen het unieke werk van Theyskens en de historische, textiel- en industriële collecties van het museum. Te zien tot 5 januari 2020.
 • De kaarten voor de tentoonstelling Christian Dior: Designer of Dreams (eerder in Parijs te zien) in het Victoria en Albert Museum in LONDEN zijn vrijwel uitverkocht (te zien tot 1 september). Wel kun je in hetzelfde museum naar de tentoonstelling Mary Quant. Deze laatste tentoonstelling is te zien tot 16 februari 2020.
 • Ben je liefhebber van historische kleding? Breng dan eens een bezoek aan het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië). De collectie van dit museum is prachtig!
 • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.
 • Het Metropolitan Museum of Art in NEW YORK presenteert de expositie Camp: Notes on Fashion. Deze tentoonstelling onderzoekt hoe elementen als ironie, humor, parodie, pastiche en overdrijving worden weergegeven in mode. Te zien tot 8 september 2019.
 • Op deze webpagina vind je informatie over andere modetentoonstellingen in de VS.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.