SEPTEMBER 2024
Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen die je in Nederland en het (veelal nabije) buitenland kunt bezoeken. Ook plaatst Couture College hier regelmatig links naar textielactiviteiten en online mode-inspiratie.
Inhoud pagina:
♦ Modetentoonstellingen (NL)
♦ Textielactiviteiten (NL)
♦ Permanente tentoonstellingen (NL)
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland
Modetentoonstellingen (NL)
LAATSTE KANS: Stedelijk Museum Almelo viert de 65e verjaardag van Barbie met Always a doll moment. De expositie toont meer dan 1200 poppen uit de collectie van Bettina Dorfmann, wereldwijd de grootste verzamelaar van Barbiepoppen. Te zien t/m 08.09.24.
Het Schoenenkwartier in Waalwijk heeft een modemanifestatie door Laurindo Andrea van modelabel LAURINDO LOVE. De getoonde creaties, inclusief samen met het schoenenlab ontwikkelde sandalen, hebben een link naar het slavernijverleden. Laurindo beoogt hiermee respect en empathie te bereiken voor andere culturen en hun kleedgedrag. Kun je ook meteen de stoute schoenen aantrekken (t/m 15.09.24).
Op de 2e etage van het Centraal Museum Utrecht kun je topstukken zien uit twee bijzondere privécollecties in de expositie Mode * Chapeau. De japonnen en hoeden van respectievelijk collectioneurs Hans van Emmerik en Tiny Meihuizen-Wijker worden getoond als tweeluik. Te zien t/m 29.09.24. Kun je gelijk de permanente modetentoonstelling daar bezoeken!
Kunsthal Rotterdam presenteert de fototentoonstelling Richard Avedon – Relationships. In ruim honderddertig foto’s krijg je een overzicht van Avedons (1923-2004) baanbrekende bijdrage aan de modefotografie en zijn karakteristieke portretfotografie. Te zien t/m 06.10.24.
Het Amsterdam Museum (Huis Willet-Holthuysen) presenteert Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van het huis toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. Te zien t/m 13.10.24.
In Kunsthal Rotterdam kun je genieten van zomerse vibes met 40 jaar Zomercarnaval. De tentoonstelling toont de geschiedenis van dit evenement aan de hand van foto’s, video’s, muziek, affiches en extravagante carnavalskostuums. Te zien t/m 13.10.24.
Het Zeeuws Museum in Middelburg onderzoekt de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding met HOTCHPOTCH. Voor deze tentoonstelling hebben modeontwerper Duran Lantink en de deelnemers van het Pennywafelhuis Zeeuwse streekdracht gedeconstrueerd en gereconstrueerd tot nieuwe kunstcreaties. Te zien t/m 27.10.24.
De tentoonstelling GEISHA in Museum Bussemakerhuis in Borne geeft een inkijkje in de wereld van deze iconische Japanse vrouwen. Met bijzondere aandacht voor de uiterst kostbare kimono’s, die esthetisch en met uiterste precisie vervaardigd zijn en diepere verhalen vertellen over hun dragers. Te zien t/m 01.11.24.
Wereldmuseum Amsterdam presenteert met SARI/STATEMENT een tentoonstelling over de hedendaagse sari in India en haar diaspora. Je ziet hoe ontwerpers, dragers en makers op hun eigen manier betekenis geven aan – en een statement maken met de sari: bijvoorbeeld als mode-item, als manier van zelfexpressie of als verzetsdaad. Te zien t/m 03.11.24. Meer leesvoer …
VERWACHT vanaf 14.09.24: In het Fries Museum in Leeuwarden staat de trouwjurk centraal met Ja, ik wil! De tentoonstelling neemt je mee in de geschiedenis van de trouwjurk en laat zien hoe deze de wereld van de bruid, van de tijdgeest en heersende mode, van smaak en sociale klasse weerspiegelt. Met circa 60 jurken, van een trouwkostuum uit 1782 tot hedendaagse ontwerpen van Viktor&Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau. Te zien t/m 16.02.25.
VERWACHT vanaf 21.09.24: Kunstmuseum Den Haag presenteert DIOR – A New Look. Focus van de tentoonstelling is een dialoog tussen het werk van founding father Christian Dior (1905 -1957) en Maria Grazia Chiuri, de huidige Creative Director van Dior. Beiden hebben een gedurfde, eigen en vooruitstrevende stijl van ontwerpen die perfect aansluit bij de tijdgeest. Ook met Dior-ontwerpen van Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano en Raf Simons. Te zien t/m 26.01.25. Je kunt je bezoek combineren met een lezing.
Textielactiviteiten (NL)
Het STOFFENSPEKTAKEL is weer in het land. Deze grote stoffenmarkt staat op 15/9 in Eindhoven, op 17/9 in Gouda, op 18/9 in Elburg, op 22/9 in Leeuwarden, op 25/9 in Hardenberg, op 2/10 in Goes, op 9/10 in Groningen, op 11/10 in Rotterdam, op 13/10 in Kerkrade, op 20/10 in Vijfhuizen, op 29/10 in Barneveld en op op 17/11 in ‘s-Hertogenbosch. Check voor je bezoek altijd even de marktagenda.
De Vrije Academie organiseert de lezing Dior – A New Look op enkele data in Kunstmuseum Den Haag (12/10, 8/12, 19/1) of online (25/11, 8/1). Speciaal voor liefhebbers vertelt Carien Kanters over bijzondere ontwerpen van het modehuis, zoals de New Look. Let op: lezingtarief voor lokatie Den Haag is exclusief toegang tot het Kunstmuseum.
Bij de Vrije Academie kun je vanaf de 2e helft van oktober ook een collegereeks volgen over 10 iconische modeontwerpers (in Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag of online). Alle ontwerpers hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de mode: Paul Poiret, Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Cristobal Balenciaga, Yves Saint Laurent, Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Viktor & Rolf en Alexander McQueen.
Woon je in (de buurt van) Amersfoort en wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Bekijk dan de agenda van de Katoendrukkerij. Je kunt daar onder meer workshops over katoendrukken volgen.
Voor activiteiten elders in Nederland of gewoon thuis kijk je op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar.
Permanente tentoonstellingen (NL)
Centraal Museum Utrecht heeft een permanente modetentoonstelling waarvan de stukken elk half jaar worden gewisseld. Van middeleeuwen tot heden, met in elke zaal een ander thema. Je ziet creaties van Klavers van Engelen, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, Duran Lantink, Das Leben am Haverkamp, Virgil Abloh en No Limits Art Castle!
Smaakte je cursus Textielkennis naar meer? Bezoek dan het Textielmuseum in Tilburg, een dynamisch en creatief museum in bedrijf. Hier komen design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samen. Het museum heeft ook regelmatig leuke tentoonstellingen.
Ben je liefhebber van de schilderijen van Carel Willink en de couturecreaties van Fong Leng? Breng dan een bezoek aan het Museum voor Modern Realisme in Kasteel RUURLO (GD). Naast de schilderijen van Willink, zijn in een semi-permanente tentoonstelling vijf ontwerpen te bewonderen van de ontwerpster die onder meer zijn vrouw Mathilde kleedde.
In online platform Modemuze werken diverse instellingen samen om hun mode- en kostuumcollecties permanent online zichtbaar te maken. Het platform geeft een uitgebreid en zeer volledig overzicht van de Nederlandse mode- en kostuumgeschiedenis. Je kunt zelf zoeken op trefwoord, museum en periode.
Modetentoonstellingen in het buitenland
In achtereenvolgens: België | Duitsland | Frankrijk | Groot-Brittannië | Italië | Scandinavië | Overig …
België
Het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen presenteert met MoMu x Fashion Department werk van studenten van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met silhouetten, tekeningen en boeken ontwikkelen de studenten hun persoonlijk ontwerpuniversum. De getoonde werken weerspiegelen wie ze dit jaar waren en wie ze willen worden. Te zien t/m 10.11.24.
MoMu Antwerpen heeft hiernaast een permanente tentoonstelling Mode uit de MoMu-collectie. Met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit haar ruim 35.000 stuks tellende vaste collectie belicht het modemuseum avant-garde Belgische en internationale mode.
Het Mode & Kant Museum in Brussel presenteert Jules François Crahay – Back in the spotlight. Deze Belg werd in zijn tijd beschouwd als een van de laatste genieën van de haute couture. De tentoonstelling toont de lange carrière van deze modevirtuoos in 65 silhouetten, vergezeld van schetsen, foto’s, films en archiefdocumenten. Te zien t/m 10.11.24.
In Modemuseum Hasselt draait M&Others. Deze expositie over mode en moederschap belicht moederfiguren in al hun gedaanten. Van verwantschap, gekozen families, artistieke verbondenheid, ouderschap als katalysator voor creatieve ontwerp-energie tot moeders als inspiratiebron van ontwerpers. Te zien t/m 05.01.25.
Duitsland
Kunsthalle München presenteert Viktor&Rolf: Fashion Statements. Dit grote retrospectief over het modehuis zoomt in op de kruising van haute couture en kunst. Je kunt meer dan 100 ontwerpen bewonderen, waarvan sommige voor het eerst tentoongesteld zijn. Te zien t/m 06.10.24. Meer leesvoer en foto’s …
In het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg draait de tentoonstelling I.M POSSIBLE – Fashion Unleashed. Twintig rebelse creaties van ontwerpers als Vivienne Westwood, Martin Margiela and Iris van Herpen laten zien dat wanneer mode wordt ontleed, nieuwe mogelijkheden ontstaan voor expressie. Te zien t/m 06.07.25.
Het Kunstgewerbemuseum in Berlijn presenteert Excess in Elegance over het werk van Dawid Tomaszewski. Aan de hand van zijn collecties, ontwerpen, tekeningen en foto’s krijg je een goed beeld van het werk van de Pools-Duitse modeontwerper en van zijn persoon. Te zien t/m 06.10.24.
Het Kunstgewerbemuseum in Berlijn heeft ook een permanente modetentoonstelling in haar Modegallerie. Circa 130 creaties laten 150 jaar modegeschiedenis zien, van hoofse rococo creaties tot salon kleding uit de belle époque en couture uit het vorige decennium. Met werk van onder meer Paul Poiret, Elsa Schiaparelli and Christian Dior.
In het Festin gebouw van het Residenzschloss Ludwigsburg (Baden-Württemberg), één van Duitslands grootste barokke kastelen, huist een Modemuseum. Rococo staat hier centraal met kleding, onderkleding en accessoires. Ook kun je enkele creaties uit de 20e eeuw bewonderen van onder meer Paul Poiret, Christian Dior, Coco Chanel en Issey Miyake.
Frankrijk
Cité de la dentelle et de la mode in Calais presenteert YUIMA NAKAZATO, Au-delà de la couture. Het werk van Nakazato focust op innovatie, traditie en hoogwaardige technologie met ecologische mode geïnspireerd op creativiteit uit de haute couture en op eeuwenoude Japanse kennis en kunde. Te zien t/m 05.01.25.
Musée des Arts Décoratifs in Parijs laat in Parcours mode, bijoux, design haar kunstcollectie van 20e eeuw tot heden resoneren met een selectie van mode en juwelen. Met circa 30 couture & ready-to-wear creaties van onder meer Balmain, Comme des Garçons, Schiaparelli, Issey Miyake, Valentino, Paco Rabanne, Christian Dior en Lanvin. Te zien t/m 17.11.24.
Palais Galliera in Parijs presenteert de tentoonstelling La Mode en mouvement over de geschiedenis van mode in de sport, van de 18e eeuw tot heden. Te zien t/m 07.09.25. Meer leesvoer en foto’s …
In de Fondation Azzedine Alaïa in Parijs draait Alaïa / Kuramata: la légèreté en création. De tentoonstelling is vormgegeven als een dialoog tussen de meubels en objecten van Shiro Kuramata en de couture creaties van Azzedine Alaïa. Te zien t/m 12.01.25.
Musée Yves Saint Laurent in Parijs stelt het werk van de gelijknamige couturier permanent ten toon en heeft afwisselende exposities. Van 20.09.24 t/m 04.05.25 draait daar bovendien Les Fleurs d’Yves Saint Laurent.
La Galerie Dior in Parijs is een permanent museum gewijd aan het merk Dior, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …
Musée Christian Dior in Granville is gevestigd in het huis waar Dior is opgegroeid. Op de drie verdiepingen van deze villa zijn exposities over het leven en werk van de couturier te zien. Momenteel draait daar Christian Dior, Couturier Visionnaire. Te zien t/m 03.11.24.
Groot-Brittannië
In het Victoria and Albert Museum – South-Kensington – in Londen draait NAOMI: In Fashion. De tentoonstelling belicht de 40-jarige carrière van supermodel Naomi Campbell. Talloze creaties gedragen tijdens belangrijke momenten in haar carrière zijn te bewonderen. Ook haar activisme wordt belicht. Te zien t/m 06.04.25. Meer leesvoer …
Swifties opgelet! V&A South Kensington presenteert ook Taylor Swift | Songbook Trail. 16 van haar iconische outfits worden ontleed in 13 ‘haltes op de trail’. Elke halte gaat in op een tijdperk uit Taylor’s carrière. Te zien t/m 08.09.24. Meer leesvoer …
Heb je nog niet genoeg Barbies gezien in Almelo? Het Design Museum in Londen viert haar 65e verjaardag met Barbie®: The Exhibition. De expositie beziet het leven van de pop door een ontwerp-lens en gaat in op het design van haar kleding, huisvesting, meubels en voertuigen. Te zien t/m 23.02.25. Meer leesvoer …
Chatsworth House in Derbyshire presenteert Erdem: Imaginary Conversations. Hoofdpersoon van de tentoonstelling is Deborah Devonshire, die de inspiratie vormde voor de SS24-collectie van ontwerper Erdem Moralıoğlu. In de gastenkamers van het huis voeren Erdem’s collectiestukken een dialoog met items uit de garderobe van de hertogin. Te zien t/m 20.10.24. Meer leesvoer …
In Machester Art Gallery draait Unpicking Couture. De tentoonstelling focust zowel op het verband tussen mode en emotie als op reparatie en restauratie. Met creaties van Dior, Schiaparelli, Alaïa, Balenciaga, Cardin, Westwood, Yamamoto en McQueen. Te zien t/m 12.01.25. Meer leesvoer …
Wil je na je bezoek aan Borne nog meer kimono’s zien? Dan kom je bij V&A Dundee in Schotland helemaal aan je trekken met Kimono: Kyoto to Catwalk. Het is je laatste kans om deze internationaal reizende tentoonstelling over het iconische kledingstuk te bekijken. Te zien t/m 05.01.25.
Italië
Geen overzicht van Italië is compleet zonder Valentino Garavani. Een compleet virtueel museum is gewijd aan deze ontwerper. Gewoon vanuit je stoel te bezoeken dus!
De hoofdindustrie in Como is, ondanks het bloeiende toerisme, het vervaardigen van zijden stoffen en kleding. Je vindt hier dan ook het Museo della Seta dat geheel is gewijd aan zijde. Tijdens je bezoek leer je van alles over productie, weven en bedrukken en ook over de geschiedenis van de zijde in Como.
Armani/Silos in Milaan presenteert een permanent overzicht van meer de 40 jaar durende cariere van de couturier. Met 400 creaties and talloze accessoires van Armani’s ready-to-wear collecties. Kijk ook even bij elke fotogallerij op deze pagina! Hiernaast heeft het museum exposities.
Het Museo della Moda e del Costume in het Palazzo Pitti in Florence heeft een permanente tentoonstelling met kleding, juwelen en accessoires van de 18e eeuw tot heden. Publiekstrekkers zijn 20e eeuwse creaties gedragen door sterren uit de film-, theater- en operawereld. Hiernaast heeft het museum regelmatig exposities.
Ook in Florence is Gucci Garden, een klein museum gewijd aan het Italiaanse modehuis. Volgens de reviews zijn niet alle bezoekers onder de indruk van het museum, dus bezoek het eerst even virtueel. Wel een aanrader is de boutique met unieke stukken van het merk.
Als je toch in Florence bent, kun je een bezoek aan Museo Salvatore Ferragamo niet overslaan. Het bedrijfsmuseum is gewijd aan de geschiedenis van de firma van Italie’s bekendste schoenontwerper en zijn creaties.
Het Museo del Tessuto in Prato (bij Florence) is gewijd aan de antieke en hedendaagse textielkunst en -produktie. Het is gelegen in één van de belangrijkste centra van de textielindustrie in Europa. Naast de permanente tentoonstelling heeft het museum exposities.
Het Museo di Palazzo Mocenigo in Venetië stelt antiek textiel en historische kleding tentoon in haar paleiszalen. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan parfum. Ook heeft het museum regelmatig exposities.
Scandinavië / Norden
Het Designmuseum Danmark in Kopenhagen presenteert PROUD – a modern narrative of folk costumes. Hier kun je 21 uitbundige creaties van ontwerper Nicholas Nybro zien. Elk ontwerp vertelt een verhaal over identiteit, diversiteit en een gevoel van thuishoren. Te zien t/m 29.09.24.
Het Zweedse Röhsska Museet in Göteborg is gewijd aan design, mode en toegepaste kunst en bezit onder meer een modecollectie uit de 20e en 21e eeuw. Via de website kun je ook zoeken in deze collectie.
In het Zweedse Textil Museet in Borås staan kleding en textiel centraal. Hiernaast presenteert het museum van 14.09.24 t/m 26.01.25 The Corset War. Van 12.10.24 t/m 24.08.25 kun je daar bovendien The Dress Makes the Man bekijken.
Noorwegen’s Nasjonalmuseet in Olso heeft een zaal met hedendaagse Noorse mode. Hier kun je onder meer koninklijke collecties van de Koninginnen Maud en Sonja en creaties van bekende modeontwerpers als Per Spook and Peter Dundas bewonderen.
Het Norsk Folkemuseum in Oslo heeft een permanente tentoonstelling Folk Dress met Noorse kleding voor alledag en festiviteiten en traditionele Sami kleding.
Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.