Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

DECEMBER 2019

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • In Kunsthal Kade in ROTTERDAM draait de tentoonstelling THIERRY MUGLER: Couturissime. Deze grote overzichtstentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief. De nadruk ligt op Mugler’s prêt-à-porter en haute couture collecties: ruim 150 outfits uit de periode tussen 1977 – 2014, aangevuld met accessoires, video’s, archiefdocumenten, schetsen en werk van bekende modefotografen. Te zien tot en met 8 maart 2020.
 • Tot en met 10 mei 2020 toont het TextielMuseum in TILBURG de tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. In deze tentoonstelling kun je ruim veertig creaties zien van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Centraal staat het Franse Leavers kant dat wordt geweven en delicaat oogt, maar anders dan gebreid kant goed bestand is tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Per modestuk laat deze expositie het volledige ontwerp- en maakproces zien.
 • In het Kunstmuseum DEN HAAG draait de tentoonstelling Let’s Dance! In deze vrolijke tentoonstelling komt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer aan bod. Te zien zijn professionele danskostuums, invloedrijke kostuums uit dansfilms, kleding om in te dansen en ontwerpen voor ballet door verschillende couturiers, zoals Viktor & Rolf, Christian Lacroix, Vivienne Westwood en Iris van Herpen. Te zien tot en met 12 januari 2020.
 • In Museum No Hero in DELDEN (OV) draait de tentoonstelling Yves & Catherine: Une histoire d’amour. De tentoonstelling belicht de bijzondere band en levenslange vriendschap tussen Catherine Deneuve en Yves Saint Laurent en laat zien hoe Saint Laurent met zijn gedurfde ontwerpen de wereld op z’n kop zette. Twintig ensembles zijn door het museum aangekocht uit de privégarderobe van Deneuve. Deze eigen collectie is aangevuld met creaties uit andere musea, zoals de beroemde Mondriaanjurk uit het Rijksmuseum Amsterdam en de iconische smoking voor dames uit het Modemuseum Hasselt. Te zien tot 5 januari 2020.
 • In het Stedelijk Museum Schiedam draait de tentoonstelling Modest Fashion. De creaties van de Modest Fashion-voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. De tentoonstelling combineert fun en fashion, sluit aan bij de tijdgeest en is tegelijkertijd een lust voor het oog. Ontwerper Said Mahrouf, die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakte speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Te zien tot en met 9 februari 2020.
 • De Fashion for Good Experience in AMSTERDAM is een interactief museum gericht op duurzame mode en innovaties. Bezoekers ontdekken de verhalen achter hun kleding en leren hoe ze zelf impact kunnen hebben op de mode-industrie. Tijdens een persoonlijke reis kom je meer te weten over de geschiedenis van “goede” mode, duurzame producten en toekomstige mode-innovaties. In de ontwerpstudio kun je bovendien je eigen Cradle to Cradle Certified™ GOLD T-shirt ontwerpen en printen.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL toont de tentoonstelling Beautiful Lace & Carine Gilson. De Brusselse ontwerpster Carine Gilson creëert al 30 jaar hoogwaardige lingerie die zijde met kant combineert. In deze tentoonstelling onthult zij wat haar inspireert en beschrijft ze het creatieve proces dat aan de basis ligt van haar weelderige en geraffineerde stukken. Te zien tot en met 19 april 2020.
 • In het Museum aan de Stroom (MAS) in ANTWERPEN draait tot 19 april 2020 de tentoonstelling Cool Japan. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. De modetentoonstelling laat je kennismaken met de Japanse en Belgische avant-gardemode die in de jaren 1980 een ware revolutie ontketende op de Parijse catwalks. Ook wordt de wisselwerking tussen Japanse en Belgische ontwerpers belicht. Het voor renovatie gesloten MoMu heeft hiervoor creaties uitgeleend van Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Rei Kawakubo (oprichtster van het merk Comme des Garçons), Haider Ackermann en Ann Demeulemeester. Meer leesvoer en foto’s …
 • In het Modemuseum HASSELT (België) draait de tentoonstelling SMUK. Decoratie in de mode: een show-off. Je maakt een tijdreis in de wereld van opsmuk en versiering, van het 18e eeuwse rococo tot recente technieken als 3D-printing. De tentoonstelling ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van creaties van Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen. Ook leuk: je kunt een eigen sierspeld of manchetknoop maken aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing. Te zien tot en met 8 maart 2020.
 • Het Kant- en Modemuseum in Calais (FR) geeft de Belgische ontwerper OLIVIER THEYSKENS voor zijn 10de verjaardag carte blanche voor de tentoonstelling Olivier Theyskens, In praesentia. Theyskens, achtereenvolgens artistiek directeur van de modehuizen Rochas en Nina Ricci, geniet internationale erkenning door zijn opmerkelijke modeshows. De tentoonstelling is een creatieve dialoog tussen het unieke werk van Theyskens en de historische, textiel- en industriële collecties van het museum. Te zien tot 5 januari 2020.
 • Hotpants en minirokken staan centraal in het Victoria en Albert Museum in LONDEN bij de tentoonstelling Mary Quant. Tot 16 februari 2020 kun je terug naar de swinging sixties!
 • Even kleurrijk en uitbundig is de tentoonstelling Zandra Rhodes: 50 Years of Fabulous in het Fashion and Textile Museum in LONDEN. De tentoonstelling belicht de 50-jarige carrière van deze Britse ontwerpster. Te zien tot 26 januari 2020. Leesvoer en foto’s …
 • Ben je liefhebber van historische kleding? Breng dan eens een bezoek aan het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië). De collectie van dit museum is prachtig!
 • Het Göteborgs Stadsmuseum (ZWEDEN) presenteert de expositie Göteborgs Garderob. Centraal staat de periode 1880-1930 wanneer de kledingindustrie bloeit in de stad. Te zien tot 22 augustus 2021.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.