Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

DECEMBER 2022

Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen die je in Nederland en het (veelal nabije) buitenland kunt bezoeken. Ook plaatst Couture College hier regelmatig links naar textielactiviteiten en online mode-inspiratie.

Inhoud pagina:

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)
Modetentoonstellingen in het (veelal nabije) buitenland

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)

In het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam is de expositie The Future of Fashion te zien, een samenwerking tussen Illustratie Ambassade en OSCAM. Zeven beeldmakers rond mode en kunst dagen de modeindustrie uit op het domein van equality, sustainability en digital identity en geven zo vorm aan verandering. Te zien t/m 29.12.22.

In Museum de Kantfabriek (Horst, N-Limburg) draait Langs Geborduurde Wegen. De expositie toont traditionele streekdrachten en borduurkunst uit Zuidwest-China afkomstig uit de indrukwekkende collectie van Ien Rappoldt. Te zien t/m 30.12.22.

In De Volmolen in Amersfoort is Sonja Andela – Denim en Jute, Zee en Zand te zien met 3D textiele objecten van jute en denim. Sonja woont en werkt in Santpoort, pal aan het strand en de zee. Getijden, stroming, wind, zwaartekracht en zonnewarmte zijn van invloed op haar werk. Te zien tot 01.01.23.

In het TextielMuseum in Tilburg draait Damast design | Ontwerpen met licht en schaduw. Deze tentoonstelling toont het ontwerp- en maakproces voor damasten tafelgoed met aansprekende ontwerpers, technische innovaties en intrigerende weeftechniek. Te zien t/m 16.01.23.

Kunsthal Rotterdam presenteert Tim Walker: Wonderful Things. Deze fototentoonstelling viert de rijke verbeeldingskracht van de Britse modefotograaf en kunstenaar. Te zien t/m 29.01.23. Meer leesvoer …

Het Schoenenkwartier in Waalwijk is feestelijk geopend met Put on your red shoes. Focus van de tentoonstelling is de rol van schoenen in muziek vanaf de jaren ‘50 tot nu. Te zien t/m 05.02.23.

Verwacht vanaf 9 december: In het Amsterdamse fotografiemuseum Foam draait Paul Kooiker – FASHION. De tentoonstelling brengt een selectie van beelden uit Kooiker’s verschillende modeopdrachten samen tot een figuurlijke spiegelhal die de absurditeit van menselijke ijdelheid en verlangen toont. Te zien t/m 12.02.23.

Design Museum Den Bosch onderzoekt digitale mode met Screenwear – Exploring Digital Fashion. De tentoonstelling dompelt je onder in de wereld van de digitale kledingkast met comfortabele hoodies die je koopt als NFT, natuurwetten tartende ontwerpen voor je sociale media en collectibles van prominente modehuizen voor in je favoriete game. Te zien t/m 26.02.23. Meer leesvoer …

Het Kunstmuseum Den Haag presenteert Balenciaga – Meesterlijk zwart. De tentoonstelling is een eerbetoon aan het oeuvre van Cristóbal Balenciaga in deze kleur. Je kunt meer dan 60 topstukken met vaak sculpturale en complexe vormen bewonderen. Te zien t/m 05.03.23. Meer leesvoer …

In het kader van de tentoonstelling over Balenciaga organiseert de Vrije Academie de komende maanden enkele lezingen over de couturier. Je kunt de lezing volgen bij de Vrije Academie in Amsterdam, in het Kunstmuseum Den Haag (tentoonstellingslocatie) of thuis via een zoom-verbinding.

Het Zeeuws Museum (Middelburg) presenteert re-USED re-SATIN. In een breed samenwerkingsverband met wetenschappers, textiel- en modeontwerpers onderzoekt het museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Te zien t/m 02.04.23. Meer leesvoer …

Het Groninger Museum brengt met Gianni Versace Retrospective de carrière van de invloedrijke en excentrieke Italiaanse couturier opnieuw tot leven. De kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt je mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Te zien t/m 07.05.23.

Wil je zelf creatief aan de slag met textiel? Kijk dan eens op het activiteitenoverzicht van het Textielmuseum (naast workshops en masterclasses ook online activiteiten, zoals de Textielworkhop @ home: Sashiko) of koop de Thuisworkshop Batikken van museum Het Schip. Je kunt ook een paar dagen op creatieve vakantie in Friesland voor een workshop of masterclass bij Textielinstituut Hawar of workshops over spinnen, vilten en weven in het Fries Landbouwmuseum.

Modetentoonstellingen in het buitenland

Modemuseum Antwerpen (Momu) presenteert de tentoonstelling Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie, samen met Central Saint Martins (University of the Arts London). Deze tentoonstelling geeft een ongeziene inkijk in het maken van patronen en de belangrijke rol van patroonmakers voor mode van de 20e eeuw. Te zien t/m 05.02.23. Meer leesvoer over deze en de hierna genoemde tentoonstelling …

Museum Dr. Guislain in Gent en MoMu slaan de handen in elkaar voor de dubbeltentoonstelling MIRROR MIRROR – Mode & de psyche. De tentoonstellingen in Gent en Antwerpen onderzoeken de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit. Te zien t/m 26.02.23.

Hiernaast present MoMu de permanente tentoonstelling Mode uit de MoMu-collectie. Met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit haar ruim 35.000 stuks tellende vaste collectie belicht het modemuseum avant-garde Belgische en internationale mode.

In het Brusselse Mode & Kant Museum draait Kidorama, 200 jaar kindermode. Deze tentoonstelling laat de invloed van de kinderkleding sinds 1820 op onze hedendaagse kindermode zien en belicht daarbij de rol van het kind in onze samenleving. Te zien t/m 05.03.23. Meer leesvoer …

In het Musée des Arts Décoratifs in Parijs draait de tentoonstelling Shocking ! Les mondes surréalistes d’Elsa Schiaparelli. De overzichtstentoonstelling laat meer dan 200 werken van de iconische ontwerpster zien, naast creaties van andere door haar geinspireerde top-ontwerpers. Te zien t/m 22.01.23. Meer leesvoer ….

Het Parijse modemuseum Palais Galliera toont Frida Kahlo, au-delà des apparences met ruim 200 objecten uit Casa Azul, Kahlo’s voormalige woonhuis, waaronder traditionele Tehuana jurken, pre-Colombiaanse kettingen en handgeschilderde korsetten. T/m 31.12.22 kun je daar tevens een capsule tentoonstelling zien over de invloed van Kahlo op hedendaagse mode en couture. De reguliere tentoonstelling is te zien t/m 05.03.23.

Groot nieuws voor Dior-fans (zoals Couture College): In Huis Dior in Parijs is La Galerie Dior geopend: een permanent museum gewijd aan het merk, verspreid over 2000 vierkante meter en 13 concept ruimtes. Bezoekers krijgen een unieke weergave van de geschiedenis, het erfgoed en het DNA van het luxemerk. Meer leesvoer …

Het Victoria and Albert Museum in Londen presenteert Africa Fashion. De tentoonstelling zet ontwerpers uit het heden en verleden in de schijnwerpers en laat ook het diverse erfgoed en de culturen van het continent zien. Met foto’s, textiel, muziek en andere visuele kunst. Te zien t/m 16.04.23. Meer leesvoer …

Ben je toch in het V&A, bezoek dan ook Hallyu! The Korean Wave. Deze tentoonstelling focust op de kleurrijke en dynamische populaire cultuur van Zuid Korea, het ontstaan van de Korean Wave en de invloed op de wereldwijde industrie rond film, drama, muziek, fandom, schoonheid en mode. Te zien t/m 25.06.23. Meer leesvoer en foto’s …

In het Fashion Museum in Bath draait de permanente tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Met honderd topstukken uit de museumcollectie wordt 400 jaar mode belicht. Een selectie van de stukken vind je in de foto-gallerij!

In The Metropolitan Museum of Art in New York draait: Kimono Style: The John C. Weber Collection. Deze tentoonstelling belicht de vele transformaties die de kimono tussen de 18de en 20ste eeuw heeft doorgemaakt. Met meer dan zestig kimono’s, naast westerse kleding, Japanse schilderijen, prenten en decoratieve kunstvoorwerpen. Te zien tot 20.02.23. Meer leesvoer en tentoongestelde items …


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.