Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

OKTOBER 2020

Op deze pagina vind je modetentoonstellingen en textielactiviteiten die je de komende periode kunt bezoeken. Couture College Amersfoort beperkt het overzicht dit keer tot Nederland en België. Laat je inspireren en steun de betreffende instellingen en ondernemers met je bezoek!

In deze update vind je een overzicht van:

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

  • Het Kunstmuseum DEN HAAG toont de tentoonstelling Mode in Kleur! – Mode die durft. Deze tentoonstelling vertelt modeverhalen over de symboliek van kleur. Te zien zijn creaties van een lange lijst van nationale en internationale topontwerpers èn kleurrijke kostuums uit de periode van de achttiende eeuw tot nu. De creaties komen voor het grootste deel uit de omvangrijke eigen collectie van het museum en zijn aangevuld met werk uit enkele kleurrijke recente collecties van onder anderen Claes Iversen, Bas Kosters, Iris van Herpen en Valentino. Te zien tot en met 28 februari 2021. Meer leesvoer …
  • In het Stadsmuseum Almelo draait de expositie Barbie, wie kent haar niet! Te zien zijn meer dan 600 Barbies van de grootste verzamelaar ter wereld Bettina Dorfmann. De expositie gaat uitvoerig in op de diverse modelijnen van de Barbiepop: van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. Te zien tot en met 31 januari 2021.
  • In het Zuiderzeemuseum in ENKHUIZEN draait de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. De tentoonstelling focust op oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren. Ook is hedendaags design te zien dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Te zien tot en met 3 januari 2021.
  • Het Stedelijk Museum Schiedam heeft haar recente expositie Modest Fashion over ‘bedekte mode’ online gezet via een virtuele tour.
  • Ook het Rijksmuseum heeft een online tentoonstelling. Accessorize! belicht zo’n 250 topstukken uit prachtige collectie van modeaccessoires van het museum.
  • De Vrije Academie organiseert vanaf september in verschillende plaatsen in Nederland de collegereeks Modeontwerpers: 10 Iconen. De reeks focust op leven, werk, creaties en nalatenschap van ontwerpers die niet alleen beroemd zijn, maar ook een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de mode. Aan bod komen: Paul Poiret, Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Cristobal Balenciaga, Yves Saint Laurent, Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Viktor & Rolf en Alexander McQueen. In Amsterdam, Apeldoorn, Nijmegen, Haarlem en Gouda moet de reeks nog starten. De kosten bedragen € 179,- inclusief studiemateriaal.

Modetentoonstellingen in het buitenland

  • In het Mode en Kant Museum in BRUSSEL draait de tentoonstelling Masculinities over de codes van de mannelijkheid en de evolutie daarvan. Van de ‘Great Male Renunciation’ (“grote mannelijke verzaking”) van het einde van de 18e eeuw tot het kostuum, de stropdas en de androgyne mode van 2020. Te zien tot en met 13 juni 2021.
  • Het Modemuseum HASSELT (België) toont de expositie DRESS.CODE: Collectieverhalen onthuld. Voor deze expo dook het museum in het eigen, rijk gevulde archief van jurken, sieraden, hoeden, handtassen om de verhalen rond deze objecten te belichten. De tentoonstelling wisselt anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen. Te zien tot en met 28 februari 2021.

Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.

Ontbreekt een tentoonstelling of activiteit op deze pagina?
Stuur dan een bericht aan Couture College. Couture College beoordeelt dan of ze deze in het overzicht opneemt.