Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

SEPTEMBER 2021

Op deze pagina vind je een overzicht van modetentoonstellingen in Nederland en het (nabije) buitenland. Ook plaatst Couture College hier regelmatig online inspiratie op gebied van mode en textiel en informatie over textielactiviteiten.

Inhoud pagina:

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)
Online inspiratie
Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen & textielactiviteiten (NL)

Het Stoffenspektakel gaat in september weer van start. Op 12/9 staat deze grote stoffenmarkt in Eindhoven, op 19/9 in Leeuwarden en op 29/9 in Goes. Check voor je vertrek de agenda vanwege mogelijke annuleringen.

De Beurs van Berlage toont het resultaat van de creativiteit van Monique Collignon in de prachtige foto-expositie FashionArt 2020-2021. Verlengd t/m 19.09.21. Meer leesvoer …

Museum JAN in Amstelveen toont met Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Verlengd t/m 24.10.21.

VANAF 25/9: In het stadhuis van Goes draait de expositie Fashion & art around Europe. De expositie focust op verschillen en overeenkomsten in mode van verschillende Europese culturen met werken van Europese ontwerpers. Te zien t/m 30.10.21.

Nationaal Monument Kamp Vught laat met Mode op de bon zien hoe vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit bleven zien met jurken van meelzakken en trouwjurken van parachutestof. Te zien t/m 31.10.21.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam toont met Mode uit het Rijksmuseum in huis kleding gedragen door vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen. Te zien t/m 07.11.21.

De tentoonstelling Sacha! – 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda vertelt aan de hand van vele prachtige foto’s hoe Sacha van Dorssen doordringt tot de top van de modefotografie. Te zien t/m 05.12.21.

Acht Twentse musea, met een gedeelde textielachtergrond, hebben het initiatief genomen voor Textiel Festival Twente 2021. T/m begin 2022 worden diverse exposities en activiteiten georganiseerd: van spinworkshop tot lingerie-expositie.

In het Textielmuseum in Tilburg draait Dieren op damast. De tentoonstelling toont de mooiste voorbeelden uit de collectie tafellinnen, samen met stukken van Natuurmuseum Brabant. Te zien t/m 16.01.22.

VANAF 18/9: De Nieuwe Kerk presenteert samen met Amsterdam Museum Maison Amsterdam. De tentoonstelling is een virtuele modereis door de stad en door tijdperken met modeshows, extravagant uitgaansleven en festivals. Te zien t/m 03.04.22.

Online inspiratie

Het Fries Museum heeft de tentoonstelling Haute Bordure online gezet. Bekijk (ook in detail) hoe de geborduurde kledingstukken en accessoires meer zijn dan decoratie; ze laten zien wie je bent.

Kunstmuseum Den Haag heeft een video online gezet van haar eerdere tentoonstelling Mode in Kleur. Bekijk en geniet van de symboliek van kleur in mode.

Het TextielMuseum heeft een tour in 6 delen van de modetentoonstelling The Art of Lace online gezet. De tour laat het maakproces van verschillende modehuizen zien. Ook krijg je een blik in de wereld van haute couture.

Het TextielMuseum presenteert Textielworkhop @ home: Sashiko. Sashiko is een methode om textiel te versterken met stikselpatronen. De online workshop geeft verschillende technieken om oude jeans nieuw leven in te blazen.

Modetentoonstellingen in het buitenland

VANAF 4/9: Het Antwerpse Modemuseum Momu dompelt de stad met Fashion 2.021 Antwerp – Fashion/Conscious onder in diverse modeactiviteiten, zoals tentoonstellingen, openluchtactiviteiten en stadswandelingen. T/m januari 2022.

VANAF 4/9: In het Momu draait de tentoonstelling E/MOTION. Fashion in Transition. Hiermee onderzoekt het modemuseum de manier waarop mode een uitdrukking is van emotie, angst en verlangen in de maatschappij. Te zien t/m 23.01.22.

In het Brusselse Mode & Kant Museum draait de tentoonstelling Brussels Touch. De tentoonstelling verkent het Brusselse karakter van mode door werken van 33 ontwerpers. Te zien t/m 15.05.22.

Hiernaast presenteert het Brusselse Mode & Kant Museum in haar Fashion Room: Color #1: Black met diverse schakeringen van het zwarte palet aan de hand van 15 onlangs aangekochte iconische stukken. Te zien t/m 14.11.21.

Modemuseum Hasselt (Belgie) laat met de tentoonstelling Activewear zien hoe de mode van 1850 tot de dag van vandaag zich laat inspireren door de sportwereld. Te zien t/m 30.12.21. Meer leesvoer …

In de Bundeskunsthalle in Bonn draait de tentoonstelling Dress Code – Are You Playing Fashion? De tentoonstelling belicht hoe internationale mode een spiegel is van zowel de maatschappij als het individu. Te zien t/m 12.09.21.

In het Design Museum in Londen draait de Sneakers Unboxed: Studio to Street. Hier pronken ook zes sneakers waar de Nederlandse ontwerper Niek Pulles voor Nike aan gewerkt heeft, waaronder de Road Warrior. Te zien tot oktober 2021.

In het Victoria and Albert Museum in Londen draait Bags: Inside Out. De tentoonstelling draait om stijl, functie, ontwerp en vakmanschap van de tas. Te zien t/m 16.01.22. Meer leesvoer …

In V&A Londen draait ook Alice: Curiouser and Curiouser. De theatraal vormgegeven tentoonstelling draait om de ontwikkeling van Alice haar avonturen in Wonderland van manuscript tot wereldwijd fenomeen. Te zien t/m 31.12.21.

In de orangerie van Kensington Palace in Londen draait de expositie Royal Style in the Making. De expositie focust op de speciale relatie tussen ontwerper en koninklijke klant. Publiekstrekker: de trouwjurk van Diana. Te zien t/m 02.01.22.

Het Fashion Museum in Bath presenteert de tentoonstelling Shoephoria! Circa 350 paar schoenen en laarzen laten 300 jaar ontwikkeling van schoenmode zien. Te zien tot in 2022. A History of Fashion in 100 Objects draait hier permanent!


Voortaan op de hoogte blijven van het cursusnieuws en nieuwe modetentoonstellingen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind de Facebook-pagina leuk. De nieuwsbrief ontvang je enkele keren per jaar. FB-berichten worden geplaatst, zodra er nieuws te melden is (bijvoorbeeld over die laatste cursusplek, leuke tentoonstelling of stoffenmarkt). Hiernaast plaatst Couture College elke maand een nieuwsupdate op de website.