Tentoonstellingen en textielactiviteiten

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten

DECEMBER 2018

♦ Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland
♦ Modetentoonstellingen in het buitenland

Modetentoonstellingen en textielactiviteiten in Nederland

 • In het Gemeentemuseum DEN HAAG is de tentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode te zien. De tentoonstelling is volledig gewijd aan vrouwelijke ontwerpers met werk van onder meer Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior), Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen. Centrale vragen zijn of vrouwen anders ontwerpen dan hun mannelijke collega’s en een andere visie op mode hebben. Te zien tot en met 24 maart 2019. Meer leesvoer …
 • Het Rijksmuseum in AMSTERDAM toont met Chintz: Global Textile in dertig objecten de ontwikkeling van Chintz en hoe Chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde. De uit India afkomstige katoenen stof met kleurrijke botanische motieven werd gebruikt voor kleding en interieur. Te zien tot en met 21 juli 2019 in de afdeling Special Collections van het museum.
 • Het TextielMuseum in TILBURG presenteert tot en met 12 mei 2019 de tentoonstelling Cultural Threads. De tentoonstelling presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Hiernaast kun je in het museum de permanente tentoonstelling De Wollendekenfabriek 1900-1940 zien. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond, inclusief door een stoommachine aangedreven machines.
 • Smaakte het onderdeel weven bij de cursus Textielkennis naar meer? Volg dan de Basiscursus weven op een weefgetouw door het TextielMuseum en Weefnetwerk. Lesdata zijn vrijdag 29 maart en 5 april 2019.
 • Ben je liefhebber van de schilderijen van Carel Willink en de couturecreaties van Fong Leng? Breng dan een bezoek aan het Museum voor Modern Realisme in Kasteel RUURLO (GD). Naast de schilderijen van Willink, zijn in een semi-permanente tentoonstelling vijf sprookjesachtige ontwerpen te bewonderen van de ontwerpster die onder meer zijn vrouw Mathilde kleedde.
 • In Tassenmuseum Hendrikje in AMSTERDAM draait tot 17 februari 2019 de tentoonstelling Made in Italy. Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt. De stukken die te zien zijn, zijn veelal gedragen door beroemdheden als Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga. Vergeet een bezoek aan de tassenwinkel van het museum niet …
 • Mooie stoffen nodig? Pas in februari is het Stoffenspektakel weer in Nederland en wel op 17 februari in HAARLEMMERMEER. Gaat dit niet lukken? Kijk dan voor een overzicht van de beste stoffenwinkels en -markten op deze pagina op de Couture College website.

Modetentoonstellingen in het buitenland

 • Het Mode en Kant Museum in BRUSSEL presenteert de tentoonstelling Back Side – Fashion From Behind. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Palais Galliera, Modemuseum van Parijs, en gaat in op het versieren, ontbloten en beladen van de rug in de mode. Te zien tot en met 31 maart 2019.
 • In het Modemuseum in HASSELT (België) is de tentoonstelling Backstage / Frontstage te zien. Aan de hand van video, fotografie en silhouetten van toonaangevende ontwerpers en modehuizen zoals Dries Van Noten, Yohji Yamamoto, Dior en John Galliano krijg je een blik achter de schermen van een modeshow. Te zien tot en met 17 maart 2019. Meer leesvoer en foto’s …
 • In het Christian Dior Museum in GRANVILLE (Frankrijk) draait de tentoonstelling DIOR – les trésors de la collection. Te zien zijn meer dan 60 japonnen, parfums, accessoires, documenten en foto’s. Deze geven een uniek beeld van Dior’s persoonlijke achtergrond en ontwikkeling als ontwerper, evenals van de unieke stijl en het mondiale succes van het couture huis tot op heden. De tentoonstelling draait tot 6 januari 2019.
 • Het Kant- en Modemuseum van CALAIS (Frankrijk) presenteert de tentoonstelling Haute Dentelle. Deze tentoonstelling belicht hedendaagse toepassingen van door modeontwerpers op Leavers weefgetouwen geweven kant, met creaties van onder meer Chanel, Christian Dior en Iris van Herpen. Te zien tot 6 januari 2019.
 • Ben je in LONDEN? Breng dan eens een bezoek aan Room 40 van het Victoria en Albert Museum. Zelf zegt het V&A: “Spanning five centuries, our Fashion collection is the largest and most comprehensive collection of dress in the world. Key items in the collection include rare 17th century gowns, 18th century ‘mantua’ dresses, 1930s eveningwear, 1960s daywear and post-war couture.”
 • In het Fashion Museum in BATH (Groot-Brittannië) draait de tentoonstelling A History of Fashion in 100 Objects. Deze kun je tot 1 januari 2019 bezoeken. Tot 28 april 2019 is in het museum tevens de tentoonstelling Royal Women te zien.
 • Tip voor 2019: Het Victoria en Albert Museum in LONDEN presenteert van 2 februari tot en met 14 juli 2019 de prachtige tentoonstelling Christian Dior: Designer of Dreams die eerder in Parijs te zien was. Je kunt nu al kaarten kopen!
 • In MONTREAL, Canada is een permanente barbie-tentoonstelling geopend die volledig is gewijd aan haute couture! In de Barbie expo zijn meer dan duizend Barbies te bewonderen in creaties van ’s werelds grootste modehuizen, waaronder Versace, Oscar de La Renta en Christian Dior.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van modetentoonstellingen en textielactiviteiten? Houd dan deze pagina in de gaten! Couture College houdt deze up-to-date met relevante activiteiten. Je kunt ook de Facebook-pagina volgen. Wil je meer lezen over cursusmogelijkheden en beschikbare cursusplaatsen bij Couture College? Kijk dan op Couture College’s Nieuwsupdate.