Stoffenwinkels

De beste stoffenwinkels en stoffenmarkten

Voor je couture creaties wil je natuurlijk prachtige textiel gebruiken. Zeker, als je hier tijdens de cursus Textielkennis meer over geleerd hebt. Couture College heeft de beste plekken om dergelijke stof te kopen op een rij gezet. Hieronder vind je een lijst met stoffenwinkels en -markten die hoogwaardige en exclusieve stoffen verkopen en stoffenwinkels met een ecologisch verantwoord aanbod.

Op deze pagina:

Goede stoffenmarkten
Winkels met hoogwaardige, exclusieve en bijzondere stoffen
Winkels gespecialiseerd in ecologische of natuurlijke stoffen

Goede stoffenmarkten

 • Het Stoffenspektakel staat halfjaarlijks of jaarlijks op diverse locaties in Nederland, België en Frankrijk. Het assortiment van deze grote stoffenmarkt is heel divers, van goedkoop textiel tot meer prijzige (maar prachtige) restpartijen van bekende couturehuizen. Een aanrader voor liefhebbers van textiel!
 • Elke zaterdag is er een grote stoffenmarkt in Utrecht, van 8.00 – 13.00 uur in de Breedstraat. Ook deze markt staat goed bekend.

Winkels met hoogwaardige, exclusieve en bijzondere stoffen

 • Nanucci Tessuti in Amsterdam heeft in de winkel op de Albert Cuypstraat een stoffencollectie van hoge kwaliteit. Je vindt hier onder andere cashmere, wol (ook echte Schotse ruiten), zijde en katoen. De webwinkel heeft een beperkt assortiment.
 • Harrie Bosch Modestoffen in Eindhoven heeft vele kwaliteitsstoffen. De winkel heeft onder meer resten van internationaal bekende ontwerpers en is gespecialiseerd in zijde en wol.
 • Van Gool Stoffen heeft een winkel in Tilburg en een webwinkel. Kijk eens bij ‘bruidsstoffen’ of ‘cocktailstoffen’ in de webwinkel om een idee te krijgen van het assortiment.
 • Böttger Stoffen heeft een winkel in Alkmaar en een webwinkel. Selecteer ‘Stofsoorten’ in het menu onder ‘Stoffen’ voor een overzicht van het assortiment.
 • Joop Exclusieve Modestoffen heeft een stenen winkel in Sittard. Het assortiment is gelukkig ook te vinden op de stoffenmarkt in Utrecht en de Stoffenspektakels.
 • Samitex heeft een winkel in Wierden en staat met een kraam op de Stoffenspektakels. Naast een meer standaard assortiment kun je hier ook haute couture stoffen vinden.
 • Vlisco is een Nederlandse producent van prachtig geprinte katoenen stoffen. Vlisco heeft een webshop en een factory-outlet in Helmond. Als je met je muis over de stoffen in de webshop beweegt, verschijnt een jurkje voor een goed beeld van het dessin op een lijf. Kijk ook eens op het inspiratie-deel van de website.
 • Jansen Holland verkoopt naast Vlisco stoffen ook ‘African fabrics’ van andere leveranciers. Naast de webwinkel heeft Jansen Holland een stenen winkel in Helmond.
 • Zijdewinkel heeft een winkel in Heemskerk en een webwinkel. Zijdewinkel is uiteraard gespecialiseerd in vele soorten zijde.
 • Jersey Fashion en Stoffen.net zijn webwinkels in allerhande, veelal standaard stoffen. Met name het assortiment merino wollen stoffen (S100/S120/enz. wol) springt eruit in beide winkels.

Winkels gespecialiseerd in ecologische of natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen zijn niet per defintitie goed voor het milieu. Het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard) geeft garantie dat textiel duurzaam is geproduceerd. Het keurmerk beoordeelt ecologische duurzaamheid, diervriendelijkheid en arbeidsomstandigheden. Linnen, hennep en netel afkomstig uit Europa zijn, ook zonder keurmerk, duurzaam geproduceerd. Het antwoord op de vraag of textiel duurzaam is geproduceerd, is niet altijd eenvoudig. Onderstaande webwinkels hebben een aanbod van (in bepaald opzicht) duurzaam geproduceerde textiel, soms naast een aanbod van regulier textiel.

 • Ecotex is een webwinkel met hennep, linnen, ecologische katoen, plantaardig geverfde wol en wol van Nederlandse schapen.
 • Enschede Textielstad is de eerste (en vooralsnog enige) weverij in Europa die zich volledig richt op productie van duurzame stoffen! Een selectie van de productie is via de webwinkel te bestellen.
 • Pure Coverz is een webwinkel met biologische katoen en linnen.
 • Ansje Handmade is een webwinkel met onder meer biologische katoen en tencel.
 • Hazeltjes is een webwinkel met vooral biologische kinderstoffen, maar ook enkele mooie effen jersey’s en retroprints.
 • Capsicum Natuurstoffen in Amsterdam verkoopt bijzondere handgeweven en -geverfde stoffen waarvan de meeste vooral geschikt zijn voor interieurtoepassing.

Ook Couture College verkoopt een aantal duurzaam geproduceerde (GOTS) stoffen van hoge kwaliteit (ook na wassen en strijken!). Deze stoffen worden vooralsnog alleen verkocht aan cursisten. Verkoop via deze website is later dit jaar mogelijk.

Weet je nog een stoffenwinkel met een aanzienlijk aanbod aan hoogwaardige, exclusieve of voornamelijke ecologische stoffen om toe te voegen aan dit overzicht?
Stuur dan een bericht aan Couture College. Couture College beoordeelt dan of ze de winkel in het overzicht opneemt.